VojvodinaCafe - Nadprosečan rod suncokreta u Banatu
 • Nadprosečan rod suncokreta u Banatu

  U Srednjobanatskom okrugu se privodi kraju žetva suncokreta na površini od oko 45.000 hektara, sa prosečnim rodom od tri tone po hektaru, saopšteno je danas iz Poljoprivredne stručne službe u Zrenjaninu. To je nadprosečan rod koji su banatski ratari predali u silose na čuvanje, iako još nije poznata cena te uljarice o kojoj paori nedeljama pregovaraju s prerađivačima i zbog čega su nedavno protestovali uz traktorsku blokadu kapija Fabrike ulja "Dijamant" u Zrenjaninu i uljare "Banat" u Novoj Crnji.  Dok žetvu suncokreta privode kraju, banatski ratari s kombajnima hitaju na njive pod kukuruzom.

  Kukuruz je na području Grada Zrenjanina i još četiri opštine Srednjobanatskog okruga ove godine zauzeo 81.000 hektara, ili desetak hiljada hektara manje od višegodišnjeg proseka, za razliku od suncokreta koji je za toliki procenat nadmašio lanjske površine.

  Dugotrajna suša je umanjila rod i kvalitet kukuruznog zrna, tako da još nema izveštaja i prognoze o rodu, te najrasprostranjenije kulture na 230.000 hektara oranica u Srednjobanatskom okrugu.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali