VojvodinaCafe - Video nadzor u novosadskim autobusima
 • Video nadzor u novosadskim autobusima

  Od početka godine bilo je 12 napada na zaposlene, od čega četiri slučaja napada na vozače, a svakodnevno se zabeleži po jedan slučaj džeparenja u autobusima Gradskog saobraćajnog preduzeća Novog Sada. S obzirom na to da je bezbednost građana i zaposlenih ugrožena, iz ovog javnog preduzeća najavljuju da će od sledeće godine uvesti video-nadzor u autobuse GSP.  Prema rečima Milana Balaća, direktora GSP-a, video-nadzor bi služio kao prevencija za povećanje bezbednosti putnika i zaposlenih. Očekuju i da bi njegovo uvođenje smanjilo broj džeparenja.

  - Nadamo se da ćemo od sledeće godine uvesti video-nadzor u autobuse tako da ćemo imati video-zapise koje bismo mogli da damo na korišćenje policiji i time bismo im olakšali posao i smanjili broj džepnih krađa u autobusima - izjavio je Balać.

  Između 50 i 60 profesionalnih džeparoša, o kojima u novosadskoj policijskoj upravi imaju podatke, najčešće „radi“ upravo po autobusima.

  - Iskusio sam da je dovoljan trenutak nepažnje da džeparoš zavuče ruku i odnese novčanik. U mom slučaju je bio u torbi i dok sam izvadio telefon da pročitam poruku, novčanik je nestao, a s njim i novac, kartice i lična karta - kaže student Stojan Petrović. On dodaje da krađu nije primetio dok nije stigao u stan.

  - Odmah sam zvao prijatelje s kojima sam bio na fakultetu da vidim da ga nisu našli, zvao sam i da se raspitam u GSP-u, ali novčanika ni tamo nije bilo - kaže Petrović. On dodaje da je sutradan pokrenuo proceduru zamene lične karte i kartica.

  Policija savetuje žrtvama džeparenja da ne ulaze u konflikt s lopovima, već da se obrate vozačima ili da slučaj prijave policiji što pre.

  Kradljivci najčešće uzmu novac i kartice, a bace novčanik što može biti srećna okolnost jer troškovi izdavanja novih dokumenata mogu biti veći od ukradenog novca.

  - Nestanak novca sam prebolela lakše nego proceduru vađenja nove biometrijske lične karte. Samo oglašavanje nevažeće lične karte košta oko 1.600 dinara i traje nedelju dana, a nakon toga kreće i procedura vađenja nove lične karte sa svim taksama, kao i prvi put - kaže Gordana Vuković, koja je pre nekoliko meseci ostala bez lične karte.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali