VojvodinaCafe - Zeleni spremaju tužbu protiv Novog Sada
 • Zeleni spremaju tužbu protiv Novog Sada

  Priča o seči stabala u Fruškogorskoj ulici u Novom Sadu dobija nastavak. Osim što su se građani pobunili, a što je prethodne nedelje pratila Radio-televizije Vojvodine, sada se oglasila i "Vojvođanska zelena inicijativa". Ukoliko Gradsko zelenilo poseče drvored u Fruškogorskoj ulici, ta nevladina organizacija najavila je tužbu.  Gostujući u jutarnjem programu Radio-televizije Vojvodine Milica Alavanja je najavila da "Vojvođanska zelena inicijativa" ima podršku međunarodne mreže "Alpe Adria Green", koja se ponudila ih zastupa pred Međunarodnim sudom pravde.

  "Uvek je ista priča, Novi Sad polako postaje grad panjeva, jer službe nešto urade pogrešno, a onda tu svoju grešku koriste da stabla poseku", istakla je Milica Alavanja.  Radnici „Gradskog zelenila“ počeli su da obaraju sibirske brestove, što je preduslov rekonstrukcije parkinga, biciklističke staze i kolovoza u toj ulici, koju je korenje ovog drveća, inače, podiglo.

  - Zbog toga je bilo mnogo povreda na tom delu i oštećeno je mnogo automobila - rekao je Ivan Nožinić, portparol „Zelenila“.

  Prvobitni predlog Vojvođanske zelene inicijative bio je da se podigne nivo parkinga, ali im je iz „Zelenila“ preporučeno da, u tom slučaju, obezbede novac.

  „Jedni će pokrenuti sudski potupak i obezbediti pravnu podršku, drugi će pokušati da nađu sponzore koji bi možda za neko vreme zaustavili seču po gradu, treći žele da doputuju i svojim telima brane stabla“, navedeno je u saopštenju Vojvođanske zelene inicijative. Međutim, „Zelenilo“ je bez obzira na to, najavilo da će, nakon seče, umesto brestova, posaditi 29 koprivića i 43 stabla likvidanbara.

  Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali