VojvodinaCafe - Đačka policija u novosadskoj osnovnoj školi
 • Đačka policija u osnovnoj školi u Novom Sadu

  Učenici Osnovne škole "Jožef Atila", obučeni u fluorescentne prsluke s kačketima i značkama, od sledeće nedelje počinju da patroliraju školom, a to će ujedno biti prva takva patrola u Srbiji. Đaci će neprestano dežurati, obilaziće dvorište, hodnike, toalete, prijavljivaće slučajeve nasilja i pomagati vršnjacima koji imaju neki problem. Školsku patrolu činiće učenici šestog, sedmog i osmog razreda koji će se dobrovoljno prijavljivati, prenosi novosadski portal 021.  Za sada je izabrano 10 đaka koji s nestrpljenjem čekaju trenutak kada će početi da patroliraju.

  "Najveći problem jeste to što ima drskih učenika. Nekulturni su prema nastavnicima, svađaju se, tuku, psuju i zbog toga se ne osećamo prijatno. Želimo da budemo bezbedni, da idemo bez straha na časove i zato mislim da će školska patrola mnogo pomoći", kaže Nina Nikolić, učenica šestog razreda.

  Po dvoje učenika neprestano će patrolirati školom.

  "Ako čujemo da drugi učenici dogovaraju tuču, ako vidimo da se nešto sumnjivo dešava, sve ćemo to prijavljivati direktoru, psihologu, pedagogu. Naš zadatak biće i da vodimo računa o mlađim učenicima da budu bezbedni kada prelaze ulicu", kaže učenica Elisaveta Vasović.

  Đaci kažu da su njihovi roditelji oduševljeni što se konačno radi nešto na povećanju bezbednosti.

  "Dežurni nastavnici i obezbeđenje u školi nikada ne mogu znati šta se među učenicima dešava, šta se događa na odmorima, u toaletima ili iza škole kao što to znaju sami đaci", priča Danilo Redžepović, autor ovog besplatnog projeka koji se sprovodi u saradnji škole i agencije koja obezbeđuje školu. On dodaje da se ovo lako može uvesti u sve škole.

  Školska patrola biće predstavljena u subotu od 12 sati u dvorištu OŠ "Jožef Atila". To će biti i prvi čas obuke učenika kojoj će prisustvivati policija, vatrogasci, i lekari Hitne pomoći.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali