VojvodinaCafe - Serbia fashion week u Novom Sadu
 • Serbia fashion week u Novom Sadu

  Evropski festival mode "Serbia fashion week" održava se od 31. oktobra do 2. novembra na Petrovaradinskoj tvrđavi i nekoliko lokacija u Novom Sadu. Na taj način će jedan od najvećih svetskih brendova "Fashion week", po prvi put stići i u Srbiju. U skladu sa preporukama Saveta Evropske unije Nacionalna komora za modu Srbije dobila je odobrenje posle glasanja svih zemalja članica, bez ijednog glasa protiv, i tako postala 19. zemlja članica Evropskog modnog saveta.  Pokretanje Srpske nedelje mode ima za cilj da doprinese razvoju kulture i privrede u našoj zemlji, kao i da poveže domaću modnu scenu i industriju sa tržištima u Evropi i vodećim centrima mode u svetu.

  Prva Srpska nedelja mode biće podeljena na dve tematske celine - Visoka moda i Urbana moda i održavaće se na više lokacija. Biće predstavljene kolekcije poznatih dizajnera iz Evrope, domaći dizajneri, mladi talenti, ali i izložbene postavke umetničkih fotografija, postavke iz oblasti primenjene umetnosti i multimedijalne izložbe dizajna.

  Manifestaciju će 31. oktobra u Skupštini Vojvodine zvanično otvoriti Imerik Fransoa, jedno od najvećih imena pariske visoke mode. Potom će 1. i 2. novembra u Titovim salonima na Tvrđavi svoje kolekcije prikazati dizajneri iz Srbije, Francuske, Holandije, Mađarske, Bugarske, Malte, Portugalije, Bosne i Hercegovine i Poljske.

  U Poslaničkom klubu Skupštine Vojvodine biće upriličena izložba primenjenih umetnika i vajara iz Srbije, a svoje radove će izložbenom postavkom predstaviti i eminetni modni fotografi čije fotografije objavljuju najznačajniji svetski modni časopisi, Salvador Pozo i Federiko Feltreti. Supervizor je Marselus Džons, jedan od najcenjenijih modnih kritičara u svetu.

  Najavljeno je da će ovaj modni događaj zatvori Edi van den Kromenaker, poznati holandski dizajner. Inače, dolazak na Srpsku nedelju mode najavile su "Fashion TV", "TV 5 Mondo" i "Associated press TV" pa će tako slika sa ove manifestacije obići sve kontinente tih dana. Pokrovitelji su Skupština Vojvodine i Grad Novi Sad, koji su i domaćini svim stranim i domaćim umetnicima i dizajnerima tokom tri dana njegovog održavanja.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali