VojvodinaCafe - Pančevo uvodi električne automobile i bicikle
 • Pančevo uvodi električne automobile i bicikle

  Pančevo je prvi grad u Srbiji koji će koristiti solarnu energiju i vetrogeneratore u oblasti saobraćaja, jer je u tom gradu pušteno u rad "Ostrvo za održivi saobraćaj" koje se sastoji od fotonaponskih panela i fotonaponskog uređaja za napajanje, povezanog na bateriju za punjenje automobila i bicikala, pustili su u rad gradonačelnik Pančeva Pavle Radanov, ambasador Italije u Beogradu Đuzepe Manco i savetnica za zaštitu životne sredine provincije Ravena Mara Ronkuci.  Ostrvo se sastoji iz nadstrešnice sa fotonaponskim panelima i vetrogeneratorima, dva električna automobila sa dva sedišna mesta, jedan električni automobil "reno kangu", sa pet sedišnih mesta, četiri električna bicikla i uređaj za punjenje akumulatorskih baterija, koji se napaja direktno sa elektromreže kao dopunski izvor napajanja.

  Sredstva za realizaciju tog jedinstvenog projekta, oko 220.000 evra, obezbeđena su u okviru programa "Sinet- trans lokalna mreža za saradnju između Italije i jugoistočne Evrope".

  Vozila će se koristiti za obilazak mernih mesta monitorig sistema i rad inspekcije za zaštitu životne sredine, kao zaokružen sistem rada koji potpuno funkcioniše na ekološkim principima i promoviše smanjenje emisije štetnih gasova, navodi se u saopštenju.

  "Italijanska kooperacija" - Kancelarija ambasade Italije za saradnju i razvoj obezbedila je ta sredstva u okviru programa, koje je region Emilija-Romanja donirao gradu Pančevu, a predstavnici provincije Ravena su tehnički izveli projekat.

  Ovakav sistem je prvi u Srbiji, rekao je gradonačelnik Pančeva i pozvao sve lokalne samouprave u Srbiji da dođu u Pančevo da se uvere kako sve to izgleda, da bi i oni nabavili slična vozila, radi prevencije zagađenja vazduha.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali