VojvodinaCafe - Rekordni broj beba u Betaniji
 • Rekordni broj beba rođenih u Betaniji

  U najvećem vojvođanskom porodilištu, novosadskoj Betaniji, očekuju da će do kraja godine biti rođeno više od 6.500 beba, najmanje 150 više nego prošle godine. Zaključno sa septembrom na svet je došlo 4.720 mališana. Tokom poslednjih 20 godina u Betaniji, u kojoj se ne porađaju samo novosadske mame, već porodilje iz svih krajeva Vojvodine, broj porođaja kretao se između 5.900 i 6.400. Ove godine, navijaju lekari, vredne mame i tate napraviće prevrat - biće rođeno više 6.500 beba.  "Još prošle godine primetio se blagi porast broja porođaja, a ove godine zaista se oseti da se povećava broj beba i to nas raduje. To jeste tendencija blagog rasta, ali za nas je veoma značajna ", kaže načelnik Betanije Dragan Stanić. Samo u julu i avgustu na Betaniji rodilo više od 1.215 beba. I januar je među rekordnim mesecima sa 567 novorođenčadi. Inače, u Betaniji se mesečno rodi nešto više od 450 beba.

  Nažalost, Betanija ove godine još nije uspela da obori svoj dnevni rekord od 39 porođaja koji je nepromenjen već više od pet godina. Mame iz Vojvodine najbliže tom rekordu bile su 18. septembra kada su na svet donele samo pet beba manje - 34. Istog meseca zabeležena je i noć sa najviše porođaja: lekari su za samo 12 noćnih sati prisustvovali rođenju čak 29 beba. Nadali su se da će toga dana možda uspeti da obore rekord, ali im se plan izjalovio.

  "Taj utorak bio je naš srećan dan. Lekari su uradili čak 33 porođaja i to sve prirodnim putem. Kako je jedna porodilja na svet donela blizance, tog dana je rođeno čak 34 beba", kaže Stajić.

  On napominje da je značajno i to što je u Betaniju ove godine stiglo mnogo trećerotki. Kako on napominje, još je rano proglašavati kraj bele kuge u Vojvodini, ali je ovakav trend svakako povod za slavlje
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali