VojvodinaCafe - Na Najlon pijaci se prodaju pištolji i bombe
 • Na Najlon pijaci se prodaju pištolji i bombe

  U Novom Sadu kriminalci oružje kupuju u podzemlju, a običan svet to čini na Najlon pijaci. Crno tržište oružja funkcioniše "po preporuci". Oružje stiže iz Bosne i sa Kosova.Osim raznih rariteta, kradene markirane odeće po niskim cenama, alata, vozila i svih mogućih predmeta potrebnih za kuću, na Najlon pijaci u Novom Sadu građani kupuju i – oružje.  Pištolj M-57, poznatiji kao "tetejac", nedeljom, pored auto-placa, kod trojice mladića se može kupiti i za 100 evra, uverili su se reporteri "Novosti".

  Prodavci, kako su reporteri saznali na licu mesta, robu švercuju iz Bosne.

  Tamo nabavljuju oružje, sa uklonjenim serijskim brojevima po niskim cenama, a prodaju ga u Novom Sadu nešto skuplje. Osim "tetejca" na pijaci se nelegalno može naći i CZ-99, odnosno "duga devetka", i pištolji M-70 i CZ-88, kao i ručne bombe.

  Neupadljivi i obazrivi, klijenti ovih prodavaca su isključivo oni građani koji "po preporuci" dolaze da pazare oružje za svoje domaćinstvo.

  Cena se kreće od 100 do 200 evra, a municija se prodaje, u zavisnosti od kalibra, već po ceni od 20 dinara po komadu.

  Pištolje, kaže jedan od njih, kupuju muškarci, "zarad sigurnosti u svom domu".

  Crnom tržištu okreću se zbog visokih taksi za legalno oružje koje je država nametnula. Ovakav stav ima i Dušan Bajčetić, koji je 20 godina bio vlasnik radnje s oružjem "magnum" u Novom Sadu.

  "Legalno tržište ličnog naoružanja je zamrlo zbog visokih taksi koje je država nametnula. I sve više građana se zbog toga odriče registrovanih pištolja", rekao je Bajčetić za "Novosti".

  On je kazao da im je isplativije da za 200 evra kupe polovan pištolj na crno, nego da svake godine plaćaju porez u tom iznosu državi za oružje koje drže u kući.

  Da se jedan broj Novasađana naoružava na crnom tržištu raznim vrstama oružja, potvrdila je i tamošnja policija.

  "Od Novosađana je proteklih meseci zaplenjeno dosta automatskog oružja: heklera, škorpiona i uzija - oružja koje je za upotrebu dozvoljeno samo policiji i vojsci", rekao je izvor iz policije.

  Kako je naveo taj izvor, oružjem se snabdevaju kriminalci u podzemlju, nabavljaju ga i s Kosova, iz Bosne i Crne Gore, a razlog tome je što po završetku ratova u regionu mnogi nisu razdužili oružje, već je ono završilo u privatnom vlasništvu.

  Što se tiče legalnog tržišta, svake godine se Policijskoj upravi u Novom Sadu podnese više od 1.000 zahteva za nabavku oružja, a za oko 10 odsto policija ne izda odobrenje.

  Kada su u pitanju dozvole za nošenje oružja, ove godine je izdato svega dve, dok je prošle i pretprošle godine izdato ukupno 19 dozvola, pišu "Novosti".
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali