VojvodinaCafe - Ponovo radi sat na Petrovaradinskoj tvrđavi
 • Ponovo radi sat na Petrovaradinskoj tvrđavi

  Sat na Petrovaradinskoj tvrđavi, jedan od simbola Novog Sada, ponovo proradio danas u podne. Namerno je zaustavljen pre dva meseca da bi bio rekonstruisan. Sat je bio u izuzetno lošem stanju i obnova je trajala dva meseca. 800 hiljada dinara, koliko je koštala njegova rekonstrukcija, obezbedili su organizatori "Tamburica festa" a radovi su izvedeni u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture.  Za ova dva meseca izvođači su izvršili kompletnu fasadu sata, obnovljena su 4 prozora od specijalnog drveta sibirskog ariša. Prozori će odolevati kiši, mrazu i svim vremenskim nepogodama u narednih 300 godina, kaže Jovan Pejčić iz "Tamburica festa".

  Pored toga, pozlaćen je vetrokaz na vrhu sata, odrađen je i servis mehanizma i sređivanje unutrašnjosti sata.

  Lajoš Lukač, časovničar koji već 25 godina održava sat i brine o njegovom izgledu, ističe važnost rekonstrukcije, naročito obnovu šalukatri pa sad ptice više ne mogu da se gnezdile u tornju sata.

  Jedan od simbola Novog Sada poznat je i pod nazivom "Pijani sat", jer kasni kada je hladno, a žuri kada je napolju toplo, a posebno je interesantan jer velika kazaljka pokazuje sate, a mala minute.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali