VojvodinaCafe - Futožanin poklanja kupus siromašnima
 • Futožanin poklanja kupus siromašnima

  Futožanin Rajko Gligorić pokloniće 30 tona kupusa siromašnima, ali pod uslovom da dođu organizvano i da sami naseku koliko im treba. Na ovakav potez se odlučio jer mu se, kako kaže, ne isplati da plati radnike i da potom kupus prodaje nakupcima. Više voli da pokloni sirotinji nego preprodavcima: Rajko Gligorić. Prema njegovim rečima, za jutro zemlje pod kupusom treba uložiti oko 1.000 evra, a za toliko ne može da se proda iako je reč o nadaleko čuvenom proizvodu.  - Ima u gradu gladnog sveta. Neka se organizuju preko firmi ili sindikata i naka dođu na moju njivu da seku kupus. Više volim da ga dam besplatno onima koji jedva sastavljaju kraj s krajem nego da gledam kako nakupci na meni zarađuju - kaže Gligorić.

  - Nakupci nude dva do tri dinara za kilogram. Kada bih kupus prodao, s te njive bih u najboljem slučaju zaradio 15.000 dinara za pet tona. A da bih platio radnike da ga poseku potrebno mi je do 7.000 dinara. Kupus bih mogao da prodajem u drugim mestima, ali gorivo je skupo i ne isplati se - kaže Gligorić.

  Do pada cena na veliko, smatra ovaj proizvođač, došlo je jer su ove godine kupus posejali i oni koji to ranije nisu činili. Zbog toga je na tržištu mnogo kupusa.

  - Ima mnogo nekvalitetnog kupusa i cena je pala. U svakom selu okače tablu i napišu da prodaju futoški kupus. Nakupcima je svejedno - tvrdi Gligorić.

  Proizvođači u Futogu žale što nije zaštićen brend njihovog proizvoda. Zbog toga u mnogim selima koriste futoško seme, ali bez futoške zemlje nema čuvenog kupusa. Bez brendiranog proizvoada ne mogu da se izbore s proizvođačima u Bezdanu i Pančevu, koji prodaju tone surogata futoškog kupusa.

  I proizvođači koji na Futoškom putu čekaju kupce žale se na rekordno nisku cenu kupusa. Dragan Korica se seća da cene padaju svake pete godine.

  - Prošle godine cena kupusa je bila odlična i za kilogram smo uzimali 35 dinara. Zbog toga su mnogi zasejali velike površine kupusom. Nakupci često odbijaju da dođu do Futoga jer im je to, odjednom, daleko - kaže Dragan Korica.

  Na Futoškom putu gažu da se na malo kupus prodaje 10 dinara po kilogramu, a na veliko cena je dva dinara. Ali iako je gotovo džabe, nakupaca nema.

  - Futoški kiseli kupus izvozimo u mnoge zemlje Evrope i u Australiju. Prodaja je organizovana i isto treba uraditi i sa svežim kupusom - kaže Korica.

  Mira Marjanović svakog dana od ranog jutra prodaje kupus na glavnom putu u Futogu. Dnevno ne proda više od 50 kilograma. Cena je niska i gotovo da nema zarade. Jedini koji će zaraditi ove godine jesu benzinske pumpe i proizvođači plastičnih džakova u koje pakujemo rendani kupus - kaže Mira.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali