VojvodinaCafe - Subotički sudija napisao 1.000 aforizama
 • Subotički sudija napisao 1.000 aforizama

  Geza Babijanović iz Subotice bio je 41 godinu sudija privrednog, opštinskog, okružnog i drugih sudova i od 1970. godine napisao je oko 1.000 aforizama o sudstvu. Inspiraciju je crpeo u ljudima koje je susretao u sudnici i na savetovanjima. Nakon penzionisanja predsednik je Suda časti Privredne komore, sekretar je Bunjevačke matice, član je Komisiji je za očuvanje tradicije NOB, ali i pesničkih klubova, prenosi Blic.  Sugrađanima je poznat po pesmama, duhovitosti i po tome što je i kao predsednik Privrednog suda i sudija na posao i uviđaje uvek dolazio biciklom.

  - Kada sam imao 10 godina, napisao sam prvu pesmu o Titu koju sam čitao na gradskom trgu kada se predavala štafeta. Napisao sam i 1.000 epigrama, ali sam ih dao jednoj devojci i ona ih nikada nije vratila. Najviše sam pisao o ljubavi, pišem poeziju na srpskom i bunjevačkom jeziku, a aforizme sam počeo pisati kada sam postao sudija. Svako savetovanje mogu da rekonstruišem po aformizmima koje sam napisao - tvrdi Babijanović.

  Ako ne bi odmah zapisao aforizam, kasnije mu to nije uspevalo da uradi po sećanju, a među uspešnije izdvaja nekoliko koje je napisao na Kopaoniku 2002. godine: Demokratija je vladavina naroda, ali sekte prave projekte ili badava unosimo podatke kada su nam već sve izneli ili za donošenje zakona angažujte staklarsku industriju, zakon je na staklenim nogama.

  - I dalje kao predsednik Suda časti RPK imam priliku da pišem aforizme o sudstvu. Ponekad davno napisane pretvaram u aktuelne. Sve aforizme nosim u torbi koju zovem aforistička torba. Pisao sam i tematske, o ministrima, o tužiocima, advokatima, ženama, sudijama. Na primer, ljudski je grešiti, sudije, grešite, da biste konačno i vi postali ljudi ili ako ste propali kao sudija, okušajte se u advokaturi, možda ćete uspeti kao što od lošeg vina može biti odlično sirće - kaže Geza Babijanović.

  Inspirisale su ga i brakorazvodne parnice, pa je, između ostalog, zapisao: Ako volite svoju suprugu, ustupite je svom prijatelju, bolje da iz vaše ode u njegovu nego u večnu kuću.

  - Neću objaviti knjigu aforizama jer ima sve više pisaca, a malo čitalaca. Knjige, nažalost, više nemaju značaj kao nekada. Čitam tuđe aforizme, ali ih se plašim, jer me oni navode da od njih napišem svoj aforizam, a želim da ostanem originalan – ističe Geza Babijanović.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali