VojvodinaCafe - Zrenjanin već deceniju bez pitke vode
 • Zrenjanin već deceniju bez pitke vode

  Zrenjaninski pokret političke stranke Zeleni Srbije ocenilo je danas da se zbog neodgovorne politike zrenjaninske vlasti oko izgradnje fabrike vode i rešavanja dugogodišnjeg problema vodosnabdevanja u opasnost dovodi zdravlje svih građana. Zbog svoje funkcionalne dezorijentisanosti i nedovoljnog stručnog kapaciteta, pozicija je pokazala da nije u stanju da obezbedi osnovni životni resurs i osnovno ljudsko pravo, a to je voda.  Kao i za sadašnje, tako i za sve dosadašnje vlasti grada Zrenjanina ovo dugo nerešiv problem, a žrtve su uvek građani”, piše u saopštenju Zelenih Srbije.

  Uz podsećanje da se problem sa pijaćom vodom Zrenjanina javio još pre dve decenije, ali je tek pre deceniju zrenjaninska gradska voda proglašena neispravnom za piće, Zeleni su naveli da se sve to vreme gradske vlasti čvrsto obećavale rešenje i izgradnju fabrike vode.

  Direktor Vodovoda Bojan Putićizjavio je za RTV da se rešenje očekuje do kraja 2014. Godine. On tvrdi i da se problemi vodosnabdevanja u Užicu i Zrenjaninu ne mogu porediti.

  Međutim, šef odborničke grupe Demokratske stranke u Zrenjaninu Goran Kaurić ukazao je da je Zrenjaninu još od 2004. godine zabranjena upotreba vode iz vodovoda za piće, "dok se u Užicu za nekoliko dana angažovao državni vrh da reši sličan problem".

  On je na konferenciji za novinare u sredu rekao da je problem prekomerne koncentracije arsena u vodi u Zrenjanu gorući problem i pitao ko ometa da se problem reši.

  Zrenjaninska DS je još ranije objavila da je izračunala da stanovnici tog banatskog grada od 2004. godine svakodnevno na kupovinu flaširane troše 20.000 evra, odnosno 28 miliona evra godišnje.

  Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u Skupštini grada Zrenjanina pre tri dana uputila je apel Vladi Srbije da se uključi u rešavanje problema s pijaćom vodom u Zrenjaninu.

  Odbornička grupa LSV je tada ocenila da gradski funkcioneri daju oprečne izjave o izgradnji fabrike vode "što je očigledan signal da nemaju kapaciteta ili volje da reše problem".

  Podsetili su da je prošle godine saopštavano da je obezbeđena državna garancija za taj projekat, ali je na prošloj sednici gradske skupštine rečeno da garancije nema, a da su pregovori sa nemačkom kompanijom, koja je posao dobila na javnom tenderu, bili prekinuti, a pre mesec dana nastavljeni.

  Potom, u najnovijoj izjavi, predsednik Skupštine Zrenjanina obavestio je građane da fabrika vode neće biti izgrađena, iako je za ovaj mesec najavljen nastavak razgovora sa izvođačem radova, navela je LSV.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali