VojvodinaCafe - Subotička sinagoga među “7 najugroženijih”
 • Subotička sinagoga među “7 najugroženijih”

  Vodeća evropska organizacija za baštinu, Evropa Nostra i Institut Evropske investicione banke proglasili su 11 kulturno-istorijskih spomenika i lokaliteta koji su ušli u uži izbor za program "7 najugroženijih" za 2014. godinu. Među ugroženim znamenitostima našli su se i Rimsko arheološko nalazište u Makedoniji, srednjovekovni manastir u Jermeniji, dva istorijska kvarta u Kastoriji u Grčkoj, citadela u Italiji iz 18. veka i scenska oprema pozorišta u Belgiji iz 19. veka.  Neki od njih su u opasnosti zbog nedostatka sredstava ili ekspertize, drugi zbog zapuštenosti ili neadekvatno planiranog razvoja, navodi u saopštenju Evropa Nostra.

  Proglašenje nominacija podudara se sa otvaranjem konferencije "Prvo baština: ka zajedničkom pristupu za održivu Evropu" koja se održava u Atini kao deo grčkog predsedavanja Evropskom Unijom.

  Finalna lista 7 najugroženijih spomenika biće objavljena 5. maja ove godine na Evropskom kongresu baštine, koji će se održati u Beču.

  "Ovi spomenici i lokaliteti odabrani su ne samo na osnovu njihovih izuzetnih kulturnih vrednosti, već i zbog ozbiljne opasnosti u kojoj se nalaze", kaže Pit Jaspert (Piet Jaspaert), predsednik savetodavne grupe programa "7 najugroženijih".

  On je dodao da je jedan od ključnih aspekata pri odabiru bio i zalaganje lokalnih zajednica i napori različitih državnih i privatnih lica da se ova mesta očuvaju.

  "Na kraju, važan kriterijum bio je i potencijal ovih mesta da stimulišu društveno-ekonomski razvoj", istakao je Jaspert.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali