VojvodinaCafe - Novosađani čekaju preglede, a VMC zvrji prazan
 • Novosađani čekaju preglede, a VMC prazan

  Vojna bolnica u Petrovaradinu može da prima i civilne pacijente, ali je poluprazna, dok je u ostalim bolnicama na listama čekanja oko 7.000 pacijenata. Novosađani i ostali pacijenti iz Južnobačkog okruga mogu već godinu dana o trošku države, s uputom izabranog lekara, da obave dijagnostiku i pojedine hirurške intervencije u Vojnomedicinskom centru u Petrovaradinu.  Međutim, lekari u pojedinim ambulantama ne daju upute za VMC, već za zdravstvene ustanove u kojima se na intervencije i dijagnostiku čeka mesecima.

  - Dešava se da nas zovu pacijenti i kažu da im ne daju uput za Vojnu bolnicu. U takvim slučajevima pacijenti se obrate zaštitniku prava pacijenata i tako rešimo problem. Verovatno je potrebno još malo vremena da bi se lekari navikli da je i Vojna bolnica otvorena za civilne pacijente - kaže upravnik VMC-a dr Bratoljub Brkljača.

  Pacijenti u VMC zadovoljni su uslovima u bolnici.

  - Pre tri godine kada je trebalo da dobijem uput za bolnicu čekao sam četiri meseca. Pošto mi se zdravlje pogoršalo, morao sam na bolničko lečenje. Sreća, ovog puta sam odmah dobio mesto u Vojnoj bolnici - kaže jedan od pacijenata u VMC.

  Pacijenti kažu da u nekim prigradskim opštinama u domovima zdravlja lekari ne pišu upute za VMC.

  - Izabrani lekar mi je napisao uput za ortopeda, ali za bolnicu u Novom Sadu. Tek kada sam pitao da li postoji mogućnost da odem u VMC, ispostavilo se da mogu da dobijem uput - kaže Milan Rakić iz Žablja.

  VMC je 2013. potpisao ugovor s Fondom za zdravstveno osiguranje i uvršten je u mrežu zdravstvenih ustanova. Ali, pacijenti uglavnom dolaze na operacije kile i žuči, dok za ostalo kapaciteti nisu maksimalno iskorišćeni.

  Dr Brkljača najavljuje da će početkom aprila biti zaposleno još pet specijalista.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali