VojvodinaCafe - Otvoreno Novosadsko proleće 2014.
 • Otvoreno Novosadsko proleće 2014.

  Tradicionalna izložba cveća, sadnica i opreme za uređenje vrta "Novosadsko proleće" počela je danas na prvom spratu Spensa. Osim cveća i sadnica, posetiocima se nudi i med i zdravstveno-bezbedna hrana, kao i suveniri i rukotvorine starih zanata. Prodajna izložba je otvorena svakog dana od 8 do 20 časova prenosi radio 021.  PROGRAM:

  Predavanja

  U utorak, 18. marta nakon Svečanog otvaranja sa početkom u 11.55 sati će se u amfiteatru održati Prezentacija "Strategije razvoja sistema zelenih prostora Novog Sada". Novi Sad je prvi grad u Srbiji koji je dobio Strategiju razvoja zelenih prostora, čiji je cilj davanje stručne i naučne osnove za podizanje kvaliteta postojećeg zelenila i podizanja novih zelenih površina. O važnosti Strategije za naš Grad govoriće g-din Aleksandar Bašić, član Gradskog veća za urbanizam i zaštitu životne sredine Grada Novog Sada. Strategiju će predstaviti prof. dr Jelena Ninić-Todorović sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu - Departman za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu.

  U četvrtak u amfiteatru sa početkom u 11 sati će biti održana prezentacija programa "Za čistije i zelenije škole u Vojvodini". Prezentacija zajedničkog projekta Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice, Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine i Pokreta gorana Vojvodine, koji se realizuje u kontinuitetu od 2009. godine. Cilj ovog skupa je da se okupe predstavnici obrazovnih ustanova koje su prijavile svoje učešće u programu za školsku 2013-2014. godinu i dobiju sve instrukcije o daljem toku akcije - slanju izveštaja i svečanoj dodeli nagrada.

  U petak u 11 sati će u amfiteatru biti održana stručna tribina "Ima li prostora za nove zelene površine?" Cilj skupa je da se skrene pažnja na potrebe Vojvodine za novim zelenim površinama i ukaže na realne mogućnosti povećanja procenta novih zelenih površina i postupak obezbeđivanja potrebne dokumentacije i sredstava.

  U sredu, 19. marta u 14 sati, prof. ikebane Ljiljana Glumac Ratković će održati predavanje i prezentaciju "Ikebana - ukras svakidašnjice". Gospođa Ljiljana Glumac Ratković je magistar sociologije kulture koja je završila Misho-ryu školu ikebane koja potuiče iz Kjota u Japanu.

  Radionice

  U sredu, četvrtak i petak sa početkom u 10 sati održavaće se ekološke i kreativne radionice "Sadimo!" u kojima će učestvovati predškolci PU "Radosno detinjstvo". Učesnici će učiti o značaju zelenih površina za svakodnevni život i uticaju na zdravlje ljudi. Svako dete će posaditi po jednu začinsku biljku u saksiju i dobiće je da je ponese kući i na odgovarajući način je neguje i čuva.
  U utorak, sredu, četvrtak i petak sa početkom u 18 sati ispred bine održavaće se ekološke radionice "Zeleni džepovi grada" u kojima će učestvovati učenici iz četiri novosadske srednje škole. Na radionicama će učestvovati više od 100 učenika iz srednjih škola sa teritorije Grada Novog Sada: Poljoprivredna škola sa domom učenika iz Futoga, Tehnička škola "Pavle Savić", Gimnazija "Svetozar Marković" i Gimnazija "Isidora Sekulić".

  Ostali tradicionalni programi za decu i mlade

  U sredu u 9 sati će biti otvaranje izložbe nagrađenih crteža dece iz PU "Radosno detinjstvo" na temu "Moj cvet". Sva deca će biti nagrađena prisustvom na dečijoj predstavi "Anđeoska bajka" koju će glumci Pozorišta mladih specijalno za njih odigrati u amfiteatru. Za uložen trud svaka grupica biće nagrađena i paketima sa priborom za likovne aktivnosti.

  U četvrtak u 16 sati u amfiteatru će se održati program "Kako deca mogu pomoći planeti"- ekološke predstave učenika trećeg razreda iz novosadskih osnovnih škola na temu: "Dobro drvo". U okviru ovog programa će učenici predstaviti kroz dramsku umetnost kako oni vide svoju ulogu u zaštiti životne sredine. Svi učesnici će zajedno sa svojim učiteljicama biti nagrađeni jednodnevnim izletom u neko od zaštićenih prirodnih dobara sa teritorije Vojvodine.

  Svake godine, pa i ove organizuje se takmičenje u aranžiranju cveća. Ove godine takmičiće se kategorije osnovnih i srednjih škola. Takmičenje na temu "Buđenje proleća" koje se održava u Svečanom salonu Spensa u sredu 19. marta u periodu od 11 do 14 časova, kada će prvo svoje veštine predstaviti učenici 23 osnovne škole sa teritorije Grada Novog Sada koji su obučeni kroz učešće na programu "Mala škola aranžiranja cveća", a nakon njih će se takmičiti 15 ekipa učenika srednjih škola sa teritorije Srbije.

  Ostali programi

  Svakog dana tokom trajanja manifestacije u periodu od 17 do 19 časova ispred štanda Pokreta gorana održavaće se Biljna klinika pod sloganom "Pomozite svojim biljkama savetima stručnjaka". Tokom tog vremena će svi posetioci od stručnjaka iz oblasti hortikulture i zaštite bilja i studenata Poljoprivrednog fakulteta moći da dobiju savete oko nege biljaka nakon zimskog perioda. Saveti će se odnositi na negu cvetnica, žbunastih i drvenastih vrsta.

  Svako veče ispred bine kod Gradske kafane, na sceni "Novosadskog proleća" biće održavan raznovrstan muzički program. U utorak u 19 sati će biti dečiji hor "Zvončići" i predstava "Lanac ishrane" koji izvodi pet učenika OŠ "Dušan Radović". U sredu u 19 sati će se predstaviti Plesni klub "Ritmo Latino" sa vatrenim latino američkim plesovima, engleskim valcerom i disko plesom. Posetioci će imati priliku da se priključe otvorenom času "Zumbe". Nakon njih, nastupiće Džez balet studio "Impuls" sa koreografijama džez baleta. U četvrtak u 19 sati će nastupati "Kreativni M kutak" i "Bajićevi slavuji" koji će zajedno prikazati raznovrstan repertoar, kompozicije Joce Adamova, numere "Zemlja" grupe EKV, "Kap po kap" grupe Divlje Jagode i mnoge druge. U petak u 19 sati Folklorno udruženje "Veliko kolo" predstaviće rad svog udruženja kroz koreografije u kojima će učestvovati veliki broj učesnika raznih uzrasta.

  Na štandu Pokreta gorana, svi posetioci će imati priliku da vide kako su se mladi srednjoškolci i studenti proveli na ekološko-edukativnim kampovima koje je Pokret gorana Novog Sada organizovao poslednjih par godina. Ove godine će takođe biti organizovana četiri ekološko edukativna kampa za mlade - "Sačuvajmo rit", "Stopama prvih botaničara", "Solarna akademija" i "Preživljavanje" sa ciljem podizanja ekološke svesti mladih i jačanja lidesrkih potencijala za aktivno zalaganje u oblasti zaštite životne sredine. Sve informacije o ovim kampovima mladi će moći da dobiju od prošlogodišnjih učesnika na ovim kampovima, a na štandu će biti puštani filmići snimljeni tokom kampova, kao i izložba fotografija i opreme i materijala koji se koristi tokom raznih aktivnosti u njima.

  Tokom održavanja manifestacije na nekoliko prometnih mesta će biti postavljene kutije za sakupljanje finansijskih sredstava za mlade ljude kojima je neophodna pomoć da sakupe novac za operacije koje im život znače, uz apel svim ljudima dobre volje da pomognu koliko su u mogućnosti.

  U subotu u 11 sati na redu je predstava za mališane "Čaroban kamen, sreća, tuga i tri druga" Kreativnog studija "Čarolija" u organizaciji Radija 021, dok će u 12.30 sati početi radionica "Cvet za komšiju i lepši Novi Sad". Predstava je namenjena nižem školskom uzrastu, ali V i VI razredi je zasigurno mogu gledati sa velikim uživanjem. Tema predstave je drugarstvo i konflikti među prijateljima, sa umerenim dodatkom bajkovitih elemenata, tako da su i starija deca oduševljena. Ukratko, članovi putujuće trupe "Tamo-Vamo", g-din Šef, g-đica Šik i g-din Štos, nailaze na svom putu na Čaroban kamen koji proverava koliko su ljudi pravi prijatelji, postavljajući razne zadatke pred njih. Ovo troje, svako sa svojim zadatkom, iako veruju da su sjajni prijatelji, padaju na testu i bivaju kažnjeni usamljenošću. Shvataju svoje greške i kroz divnu pesmu dolazi do pomirenja i ponovnog ujedinjenja. Izvode na brzinu jednu smešnu lutka predstavu i osvajaju dečja srca. Ovaj interaktivni mjuzikl pun emocija, dobre muzike i komičnih situacija podseća, kako male, tako i odrasle, na prave vrednosti prijateljstva i ljubavi prema bližnjem.

  Manifestacija će biti otvorena do 15 časova u subotu, 22. marta.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali