VojvodinaCafe - 200 novih policijaca malo za količinu nasilja
 • 200 novih policijaca malo za količinu nasilja

  Dodatnih 200 policajaca, koliko je poslato Policijskoj upravi Novi Sad kao ispomoć za poboljšanje bezbednosti u tom gradu, neće znatno uticati na smanjenje broja krivičnih dela jer to nije adekvatna sistemska mera, ocenila je istraživačica u Beogradskom centru za bezbednosnu politiku Aurelija Đan, a prenosi radio 021.  - Umesto povećanja broja policijskih službenika, MUP bi trebalo da uloži napore ka boljem sistemu upravljanja ljudskim resursima, jer Srbija već ima veći broj policajaca u odnosu na evropski prosek - navela je Aurelija. Prema njenim rečima, podaci MUP-a pokazuju da na 100.000 stanovnika u Srbiji ima 615 policajaca, Evropskoj uniji je preporučeni broj 380, a Ujedinjene nacije predlažu da broj policajaca ne treba da bude manji od 200.

  - Istraživanja u Evropi i Americi koja su sprovedena tokom poslednje decenije, ukazuju da ne postoji jasna veza između povećanog broja policajaca i smanjenja broja krivičnih dela - kazala je ona.

  Dodala je da pojedini policajci obavljaju samo administrativne poslove u MUP-u, za šta su očigledan primer policajke, pošto veliki broj rukovodioca u MUP-u smatra da žene u policiji nisu u stanju da se fizički i emotivno suoče sa zahtevima posla na terenu. - To nam govori da se resursi policije ne koriste optimalno i da povećanje broja policajaca ne samo da ne utiče na smanjenje krivičnih dela nego ne predstavlja ni ekonomično rešenje - ocenila je Đan.

  Ona je poručila da o tome da li se stanovnici Novog Sada osećaju bezbednije nakon dolaska 200 novih policajaca ne treba da se izjašnjavaju policijski rukovodioci, već sami građani. - Da bi se izmerio osećaj bezbednosti građana potrebno je istraživanje koje će na pouzdan i merljivi način dovesti do zaključaka. MUP sprovodi ovakva istraživanja javnog mnjenja, ali 2013. nije objavio njegove rezultate. Postavlja se pitanje zašto MUP nije objavio taj podatak - navela je Đan.

  Podsetimo da od pre mesec dana na ulicama Novog Sada patrolira 200 novih policajaca i 17 policijskih starešina koji su pristigli iz osam policijskih uprava u Srbiji, kao hitna mera pomoći za održavanje reda u gradu, dok u Sremskoj Kamenici ne bude završena obuka za 300 novih policajaca i oni ne stupe na dužnost.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali