VojvodinaCafe - Pajtić: Izmene Ustava, pa pokrajinski izbori
 • Pajtić: Izmene Ustava, pa pokrajinski izbori

  Predsednik Vlade Vojvodine pozvao buduću vladu Srbije na dogovor o izmeni Ustava i rešavanju statusa AP Vojvodine, uz ocenu da je to pretpostavka za održavanje vanrednih pokrajinskih izbora do kraja godine. "Vojvodina se mesecima nalazi pod velikim medijskim i institucionalnim pritiskom koji se, pre svega, ogleda u nepoštovanju ustavnih i zakonskih obaveza koje republičke institucije imaju prema građanima Pokrajine" rekao je Pajtić.  Dodatni udarac za politički sistem Vojvodine i pravni sistem Srbije, predstavlja odluka Ustavnog suda o osporavanju pojedinih, za život Vojvođana važnih nadležnosti", izjavio je danas predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić.

  U saopštenju za javnost iz Pajtićevog kabineta, dodaje se da je pokrajinska Vlada spremna da sa budućom Vladom Srbije razgovara o prevazilaženju ovih problema kroz donošenje Zakona o finansiranju Pokrajine koji bi bio usaglašen sa Ustavom i koji bi obezbedio višestruko više sredstava za razvoj Vojvodine, kroz usvajanje Statuta Pokrajine, kao i kroz izmene postojećeg Ustava "koji ovakav kakav je, ne odgovara ni evropskim ambicijama države Srbije, ni potrebama građana Vojvodine".

  "Proces donošenja pomenutih zakona i izmene Ustava bi, po svom završetku, stvorili pretpostavke da se bez ometanja normalnog funkcionisanja svih relevantnih institucija, do kraja godine održe vanredni pokrajinski izbori. Ovakav razvoj u interesu je svih ljudi koji u ovoj zemlji žive, i bio bi dokaz odgovornosti političkih stranaka koje bi u njemu uzele učešće", rekao je Pajtić.

  Knežević poziva Pajtića na ostavku

  Potpredsednik Srpske napredne stranke, Goran Knežević, rekao je danas da je pretpostavka za održavanje vanrednih pokrajinskih izbora volja građana i da je ona jasno izražena na juče održanim vanrednim republičkim izborima.

  "Ukoliko se do sada nisu uzimale u obzir ubedljive pobede SNS na lokalnim izborima u prethodnih godinu i po dana, onda bi svakako danas, posle rezultata SNS na teritoriji Vojvodine trebalo da je jasno šta građani žele", rekao je Knežević za Radio-televiziju Vojvodine.

  On je komentarišući današnju izjavu predsednika Vlade Vojvodine, Bojana Pajtića, rekao da je DS u Vojvodini juče ocenjena najgorom ocenom i da je jedva prešla cenzus.

  "Sa Bojanom Pajtićem mogu da se složim u jednom, a to je da je potrebno što pre doneti Statut Vojvodine i Zakone o finansiranju i nadležnostima, ali se nadam da će Bojan Pajtić podneti ostavku i da će taj važan posao prepustiti nekom drugom", zaključio je Knežević.

  Kostreš: DS izgubila uticaj u Vojvodini

  Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je za RTV da je za tu stranku na prvom mestu funkcionisanje pokrajinske vlasti i održavanje sistema pokrajinske administracije, bez obzira, kako je rekao, da li će do toga doći "ostankom aktuelne koalicije na vlasti, rekonstrukcijom vlade ili pokrajinskim izborima".

  "Ne može se zanemariti činjenica da je DS dramatično izgubila uticaj u Vojvodini, što se potvrdilo na ovim izborima. S druge strane, LSV je već pokrenula inicijativu za izjašnjavanje pokrajinskog parlamenta o ustavno-pravnom položaju Vojvodine, tako da ovaj Pajtićev poziv vidim kao podršku toj našoj ideji", ocenio je Kostreš.

  On smatra da je najvažnije da stranke vladajuće koalicije u Vojvodini "zbog novih političkih okolnosti" sednu za sto i razgovaraju o načinu funkcionisanja pokrajinske administracije, ali da se uz to "ne prenebregne činjenica kao što je rezultat SNS na republičkim izborima".

  "Zato bi u drugom krugu u te razgovore trebalo uključiti i SNS", kaže Kostreš .

  Upitan da li LSV stoji iza ideje o rekonstrukciji pokrajinske vlade koju pomine i uključuje li ona ulazak SNS u vladajuću koaliciju u pokrajini, on je kazao da je rekonstrukcija samo jedna od opcija koje se postavljaju, uz opstanak aktuelne koalicije u APV i vanredne izbore, te da o svemu treba otvoreno razgovarati.

  "Nije nemoguće da dođe i do vanrednih pokrajinskih izbora", dodao je Kostreš.

  On je kritikvao demokrate zbog toga što se, kako kaže, o ovoj inicijativi prethodno nisu konsultovali s koalicionim partnerima u Pokrajini, zbog čega ponudu predsednika Vlade APV o dogovoru sa novom republičkom vladom o ustavnim promenama i vanrednim pokrajinskim izborima vidi kao "obraćanje biračkom telu DS-a".

  "Dosadašanje soliranje DS je i dovelo u ovakvu situaciju. Drago mi je što se Pajtić toga setio, ali je trebalo to da učini ranije. Recimo, 2006. godine, kad se odustalo od platforme o položaju Vojvodine u novom ustavu Srbije ", rekao je Kostreš.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali