VojvodinaCafe - Fijakerista plaća porez kao kamiondžija
 • Fijakerista plaća porez kao kamiondžija

  Iliji Mirkoviću ovo će biti poslednja sezona da vozi fijaker, jer je porez od 128.000 dinara koji mora da plati previsok za njegove prihode. "Iako sam registrovan kao pripadnik delatnosti starih zanata, razrezana mi je poreska obaveza kao kamiondžijama. Za prošlu godinu retroaktivno traže da uplatim dodatnih 128.000 dinara, mada sam sve svoje obaveze uredno izmirivao po osnovu starih zanata. Džaba sam se žalio, ne mogu više i ne vidim izlaz", rekao je Mirković.  Poslednji fijakerista je na rubu egzistencije i strepi da bi ovo mogla da mu bude poslednja sezona. Fijaker vozi već deceniju i po, godišnje preveze hiljade putnika, a dnevno pređe i do četrdesetak kilometara.

  Simbol je grada, ali, kako veli, nema taj status i sve teže sastavlja kraj s krajem. Skromna gradska apanaža, proređene vožnje u zimskoj sezoni i nedostatak hrane naterali su ga da ove zime od dva proda jednog konja, pa tokom leta njegov fijaker neće špartati gradskim ulicama u tri smene.

  "Svog mezimca, pastuva Kapetana, održavam u dobroj kondiciji. Nije kljuse, već rasni konj, lipicaner i treba mu kvalitetna hrana. Seno, zob i kukuruz, koje, po ugovoru, dobijam od grada, nisu dovoljni pa se i sam nekako snalazim", dodao je Mirković.

  Grad ga kao jedinog fijakeristu, kome je priznat status u okviru Udruženja starih zanata, dotira sa 25.000 mesečno i hranom za konje.

  "Da nije pomoći grada, ne bih se ni do sada održao. Ali opet, to što dobijam moram da vratim državi za poreze i doprinose, komunalije. Sada i ovaj poreski razrez, kao da sam kamiondžija, dodatno je opterećenje i ne uliva nadu" , sa mukom je konstatovao Mirković.

  Mnogo je putnika namernika, a česte su i turističke ture i zvanične delegacije kojima je Ilijin fijaker u sezoni na usluzi od ranog jutra do kasne večeri. Minimalna tarifa za jednu fijakersku vožnju je 350 dinara. Leti se nekako i pokriva, ali svaka naredna zima je sve teža.

  Fijaker je bečki duboki tipa "Mala Viktorija" iz 1929. godine. Izrađen je u Prvoj jugoslovenskoj tvornici kola i karoserija "Matija Rajh i sin" u Novom Sadu. U vlasništvu fijakeriste Danila Kunića bio je 30 godina.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali