VojvodinaCafe - Radovi na pruzi Stara Pazova - Novi Sad
 • Radovi na pruzi Stara Pazova - Novi Sad

  Modernizacija pruge Stara Pazova - Novi Sad, koja će biti finansirana sredstvima ruskog kredita u iznosu od 300 miliona evra, trebalo bi da počne krajem ove ili početkom iduće godine, najavio je generalni direktor Železnica Srbije Dragoljub Simonović ističući da će ta pruga biti za brzine do 160 kilometara na sat. Ta deonica je duga 43 kilometra i predviđena je izgradnja drugog koloseka, dok će postojeći kolosek biti modernizovan.  Nakon promotivne vožnje muzejskog voza Romantika koji se posle tri godine pauze, vraća u redovan saobraćaj, Simonović je rekao da će projektna dokumentacija za prugu Stara Pazova - Novi Sad biti završena do polovine ove godine i da će nakon toga biti raspisan tender, kao i da je rok za završetak radova tri godine.

  Planirano je da se radovi realizuju u tri faze - Stara Pazova - Beška, Beška - Inđija pustara i Inđija pustara - Novi Sad.

  On je rekao da će za taj posao biti zadužena kompanija Ruskih državnih železnica - RZZD Internešenel, i da će učestvovati više od 50 odsto domaćih firmi u izvođenju radova.

  Završetak radova se može očekivati krajem 2017. godine, dodao je on.

  Simonović je, takođe, najavio da bi početkom maja iz Rusije trebalo da stignu najsavremenije mašine koje će se uključiti u izgradnju pruge od Beograda do Pančeva, koja se takođe finansira ruskim kreditom.

  On je rekao da bi Železnice Srbije za 100 miliona dolara, iz ruskog kredita koji ukupno iznosi 800 miliona dolara, trebalo da kupe između 25 i 27 novih ruskih dizel motornih vozova koji bi najranije mogli da počnu da dolaze u Srbiju već u septembru ukoliko ne bude nekih zastoja u proceduri.

  Za modernizaciju pruge od Novog Sada do mađarske granice potrebno je više od 500 miliona evra

  Govoreći o deonici Novi Sad - Subotica, Simonović je rekao da je ona deo veoma važnog železničkog pravca od Beograda do Budimpešte.

  Čelnik srpskih železnica je rekao da će se pruga od Novog Sada do granice sa Mađarskom raditi zajedno sa kineskim partnerima za brzine do 200 kilometara na sat.

  Sada je prosečna brzina na pruzi Beograd - Novi Sad - Subotica 71 kilometar na čas, a zbog stanja infrastrukture na čak sedam mesta su uvedene lagane vožnje sa brzinama između 20 i 50 kilometara na sat.

  Železnice Srbije sada nemaju voz do Beča, pa putnici idu do Budimpešte i presedaju ka Beču ili nekom drugom evropskom gradu, kazao je Simonović dodajući da mnogi tako neće da putuju.

  „Cilj je da sa kineskim partnerima rekonstruišemo prugu i da ima minimalno duplo veću brzinu od sadašnje, naglasio je on.

  Simonović je rekao da su Železnice Srbije imale više sastanaka sa kineskim firmama, kao i sa Eksim bankom, na kojima je dogovorena zajednička platforma na osnovu koje će biti urađena studija izvodljivosti.

  Mešovita komisija sastavljena od predstavnika Srbije, Mađarske i Kine, prema njegovim rečima, već radi na projektnom zadatku.

  Prema nekim procenama, za modernizaciju pruge od Novog Sada do mađarske granice potrebno je više od 500 miliona evra, a o načinu finansiranja - da li će biti koncesiono ili kreditno tek će se pregovarati sa Kinom.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali