VojvodinaCafe - Vujadin Boškov će dobiti ulicu ili trg u Novom Sadu
    • Vujadin Boškov će dobiti ulicu ili trg u Novom Sadu

      Gradonačelnik Miloš Vučević rekao je da će Novi Sad jednoj ulici ili trgu dati ime po Vujadinu Boškovu. Vučević je naglasio da tu odluku ne treba doneti u žurbi, da ne bi eventualno Boškov dobio ulicu koja nije primerena njegovoj veličini. Legendarni fudbalski stručnjak Vujadin Boškov sahranjen je danas na groblju u rodnom Begeču, uz prisustvo velikog broja ličnosti iz sveta fudbala.



      "Ponekad moraju da se dese i ovakve stvari da bismo videli i shvatili koliko je neki naš sugrađanin veliki. Imena i broj ljudi koji su došli da odaju poštu Vujadinu Boškovu najbolje govore koliko veliko ime su imali Vojvodina i Novi Sad", rekao je Vučević, dodajući da je odlaskom Boškova Novi Sad ostao bez jednog od najznačajnijih savremenika.

      U čast nekadašnjeg selektora reprezentacije Jugoslavije ispaljena su dva počasna plotuna, a poslednji pozdrav uputili su mu predsednici Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić i Crne Gore Dejan Savićević, kao i delegacija Real Madrida predvođena Emiliom Butragenjom i Hose Antoniom Kamačom. Sahrani je prisustvovao i sin bivšeg predsednika Sampdorije Andree Mantovanija, Enriko, te grupa navijača kluba iz Đenove, kao i rukovodstvo i bivši i sadašnji fudbaleri Vojvodine.

      Od legendarnog igrača i trenera oprostili su se i Dragan Džajić, Momčilo Vukotić, Ilija Petković, Slobodan Santrač, Dušan Savić, Vladimir Petrović Pižon, Zoran Filipović, Siniša Mihajlović, Miroslav Tanjga, Albert Nađ i Srećko Katanec. Prethodno je u Veterniku u sportskom centru "Vujadin Boškov" održana komemoracija, na kojoj je između ostalog pročitano i pismo predsednika Međunarodne fudbalske federacije Sepa Blatera.

      "Otišao je u večnost poslednji član velikog olimpijskog tima iz Tamperea. Boškov je svojim igrama i ponašanjem zaslužio da bude jedan od prvih posleratnih asova koji je dobio dozvolu da ode u inostranstvo. Do sada smo govorili da imamo Miljana i Vujketa, a sada smo ostali i bez počasnog predsednika FSS-a i bez počasnog selektora", rekao je predsednik FSS-a Tomislav Karadžić dodajući da će u njegovu čast biti organizovano neko od takmičenja.

      Autor knjige "Vujke - jedan jedini" Miroslav Gavrilović istakao je da su tri najveće sportske ljubavi Vujadina Boškova bile Vojvodina, Real i Sampdorija, naglasivši da je novosadski klub ipak imao posebno mesto u njegovom srcu. "Kada god se kaže Vojvodina pomisli se na Vujadina Boškova, a kada se kaže Vujadin Boškov pomisli se na Vojvodinu", rekao je Gavrilović.

      Boškov je preminuo u nedelju u Novom Sadu u 83. godini, posle duge i teške bolesti.

      Rođen je u Begeču 16. maja 1931. godine, za fudbalsku reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 57 utakmica i bio je izuzetno cenjen trener mnogih domaćih i inostranih klubova i selektor državne reprezentacije. Igračku karijeru Boškov je počeo u Vojvodini, za koju je nastupao od 1946. do 1960. godine, tačnije na 512 utakmica. Potom je branio boje Sampdorije (1961-62) i Jang Bojsa (1962-64), gde je počeo da se bavi trenerskim poslom.

      Izrastao je u stručnjaka svetskog glasa. Tokom bogate karijere vodio je sedam godina Vojvodinu i brojne klubove iz Holandije, Španije, Italije i Švajcarske, među kojima i slavni Real (1979 - 82), Fejenord (1976-79), Romu (1992 - 93), Napoli (1994 - 96) i u dva navrata Sampdoriju. Bio je šampion Jugoslavije i Španije, a sa Sampdorijom je osvojio Kup pobednika kupova 1990. godine. Na klupi reprezentacije Jugoslavije Boškov je imao tri mandata, 1971-73, 1999-2000. i 2001. u tročlanoj komisiji.
      Komentara Pošaljite komentar

      Kliknite ovde da biste se ulogovali

      8-6 (rezultat upiši slovima)