VojvodinaCafe - Novi Sad i dalje bez suvenirnice
  • Novi Sad i dalje bez suvenirnice

   Novosađani su, sigurno, ponosni na svoj grad kada je reč o turizmu, jer svake godine sve veći broj turista poseti Novi Sad. Samo tokom protekle godine prihod od turizma iznosio je oko 90 miliona dolara, kažu u Turističkoj organizaciji Novog Sada. Međutim, i pored toga, Novi Sad i dalje nema suvenirnicu, pa su jedina mesta na kojima stranci mogu da kupe uspomenu iz Novog Sada ulične tezge.   Samo tokom prošle godine, broj turista koji su posetili Novi Sad porastao je za 13 odsto, a čak 60.000 stranaca u grad je doputovalo brodovima, potvrđeno je u Turističkoj organizaciji Novog Sada. Ipak, turiste koji Dunavom dođu u Novi Sad na keju čeka prazna suvenirnica.

   Suvenirnica na keju otvorena je pre tri godine i ideja je bila da godišnje radi šest meseci, od aprila do oktobra, kada u Novi Sad pristaje najviše turističkih brodova. Ipak, nedugo nakon otvaranja, suvenirnica je i zatvorena.

   U javnom preduzeću Poslovni prostor, koje upravlja ovom suvenirnicom, rečeno je da je ovaj objekat izdat u zakup Turističkoj organizaciji Novog Sada, te da se za sva pitanja u vezi sa radom suvenirnice obratimo njima.

   Prema rečima portparolke TONS, razlog zašto ovaj objekat ne radi jeste njegova nefunkcionalnost.

   Jedina mesta gde turisti koji posete Novi Sad mogu da pazare nešto za uspomenu, jesu tezge u Zmaj Jovinoj ulici. Magneti, šolje, satovi, tanjiri, pepeljare sa simbolima grada mogu se pazariti po cenama od 100 pa do 2.000 dinara.

   "Sve zavisi odakle su turisti… Rusi najviše kupuju tanjire, ovi sa Zapada najčešće kupuju magnete. Najviše kupuju obeležja Novog Sada, a nešto malo i obeležja Srbije. Prodaja ne zavisi od cene… kod njih to ne igra ulogu, nego je samo bitno da li im je lepo ili nije", objašnjavaju prodavci.

   I dok se Javno preduzeće Poslovni prostor i Turistička organizacija Novog Sada ne dogovore u čijoj nadležnosti je suvenirnica na keju i hoće li konačno početi sa radom, ili dok, kako su nam u TONS najavili, ne bude završena nova suvenirnica, koja je u planu, jedino mesto na koje možete odvesti svoje goste, ukoliko žele da pazare neku uspomenu, jesu ulične tezge.
   Komentara Pošaljite komentar

   Kliknite ovde da biste se ulogovali