VojvodinaCafe - Bez novca ne mogu na takmičenje iz robotike
 • Bez novca ne mogu na takmičenje iz robotike

  Mladi Subotičani koji se bave robotikom nemaju novac da odu na evropsko prvenstvo „Eurobot 2014“. Na takmičenju „Eurobot 2014“ koje se održava u Drezdenu od 6. do 8. juna nastupiće ekipe koje uglavnom čine studenti iz oblasti robotike, iz skoro svih evropskih zemalja, ali i iz Meksika, Tajvana, Tajlanda i Tunisa, pa je jasno da bi učešće na ovakvoj manifestaciji mnogo značilo mladim subotičkim genijalcima.  Njihov sedmočlani tim se za učešće na ovom takmičenju izborio dobrim plasmanom na prethodnim nadmetanjima.

  - Treba nam 50 evra po osobi za smeštaj i hranu i još dodatno za prevoz, a mnogi od nas ne rade, a imamo u ekipi i srednjoškolca, pa je jasno da bi to u ovom trenutku bio preveliki izdatak - kaže Milan Romić, jedan od članova tima.

  U većini evropskih zemalja postoje i nacionalna prvenstva, na kojima se boduju dueli dva ručno pravljena robota, opremljena senzorima, koji na specijalnom stolu moraju da obavljaju različite zadatke.

  Ove godine, na „Eurobotu 2014“ tema je praistorijski robot, odnosno „prehistorobot“. - Ideja je da se pokaže kako bi roboti mogli da pomognu pračoveku u poslovima kao što je sakupljanje ogreva, lov na mamute ili branje plodova. Oni se samostalno kreću po specijalno opremljenom stolu i pomoću instaliranih senzora prepoznaju ono što im treba i to skupljaju i nose u „pećinu“ - objašnjava principe takmičenja u robotici Petar Francišković.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali