VojvodinaCafe - Ritam Evrope 2014 u Novom Sadu
    • Ritam Evrope 2014 u Novom Sadu

      Manifestacija Ritam Evrope! koju organizuje SKC NS održaće se 9. maja u Novom Sadu osmu godinu za redom. Manifestacija povodom Dana Evrope obuhvata niz kulturnih dešavanja, od izložbi, tribina, svirki i govornih programa do velikog koncerta na Trgu slobode i tokom godina je postala jedna od najprepoznatljivijih manifestacija tog tipa u regionu.



      Ovog puta posetioce u Novom Sadu obradovaće nastupi bendova Rambo Amadeus & Two Winnetous, Deca loših muzičara, Dječaci i Ruts DC, a koncerti počinju u 20h.

      Svi događaji su besplatni i podržani od strane Vlade Vojvodine i Grada Novog Sada, poručuju organizatori.

      Objašnjeno je i zašto se Dan Evrope slavi 9. maja – "U ranim jutarnjim časovima 9. maja 1945. Nemačka je potpisala bezuslovnu kapitulaciju u Drugom svetskom ratu i od tada se ovaj datum slavi kao Dan pobede nada fašizmom. Tokom proteklih 66 godina, Dan pobede doživeo je i različite transformacije. Pet godina po okončanju Drugog svetskog rata, 9. maja 1950, francuska vlada objavila je Deklaraciju o stvaranju zajednice za ugalj i čelik između Francuske i Nemačke. Ovaj projekat, upamćen kao Šumanov plan, po tadašnjem ministru spoljnih poslova Francuske, Robertu Šumanu, predstavljao je prvi korak ka stvaranju Evropske ekonomske zajednice, preteči Evropske unije. Zbog toga se Deveti maj obeležava i kao Dan evropskih integracija, kod nas poznatiji kao Dan Evrope."

      Manifestacija Ritam Evrope! održava se u Novom Sadu od 2007, a tada su na koncertu na Trgu slobode svirali Peter and the Test Tube Babies, Atheist Rap i Vrisak generacije. Naredne godine događaj je bio premešten u park kod Filozofskog fakulteta, a zvezde večeri bili su The Damned, da bi 2009. lokacija ponovo bila Trg Slobode i nije menjana od tada. Pored mnogih domaćih izvođača na Ritmu Evrope! svirali su i The Adicts, Skarface, Argies, Jinx, Elvis Jackson, Letu Štuke, Laibach, a prošle godine i bubnjar legendarnih Ramonesa, Marky Ramone, sa svojim bendom Marky Ramone's Blitzkrieg.
      Komentara Pošaljite komentar

      Kliknite ovde da biste se ulogovali

      2+6 (rezultat upiši slovima)