VojvodinaCafe - Palićko jezero deo Mreže evropskih jezera
  • Palićko jezero deo Mreže evropskih jezera

   Palićko jezero uvršteno je u Mrežu evropskih jezera, koja je osnovana u Italiji kako bi se veća pažnja posvetila očuvanju jezera u Evropi. Mreža je osnovana na prvoj zajedničkoj konferenciji koja je održana u gradu Iseu u Italiji, a kojoj su prisustvovali i predstavnici subotičke lokalne samouprave predvođeni gradonačelnikom Jeneom Maglaijem.   Kako je saopšteno iz Kabineta gradonačelnika Subotice, ova konferencija je uvrštena u program festivala jezera Iseo, kao jedna od aktivnosti inicijalnog projekta “nEUlakes”, odobrenog u programu Evropske komisije “Europe for citizens”.

   Dvanaest učesnika konferencije potpisali su pismo o namerama u budućoj saradnji, a osim gradonačelnika Subotice potpisnici su i predstavnici gradova iz Švajcarske, Slovenije, Irske, Velike Britanije, Norveške, Italije, Mađarske, Austrije, Španije i Makedonije.

   Cilj osnivanja mreže je da se veća pažnja posveti očuvanju jezera u Evropi. Uloga mreže je pronalaženje različitih načina i mogućnosti zajedničkog razvoja u oblastima zaštite životne sredine, ekonomije, kulture i socijale, ali i pružanje prostora i okvira za saradnju zainteresovanih subjekata na teritorijama navedenih gradova.

   Gradonačelnici su jednoglasno prihvatili osnovna načela mreže, da se neće ubirati članarina, da će se saradnja u prvoj fazi odnositi na definisanje i razradu projektnih ideja i na formiranje potencijalnih partnerstava u okviru nEUlakes, radi što veće spremnosti na podnošenje zahteva prema fondovima Evropske unije u programskom periodu 2014-2020 i druge donacije.

   Na konferenciji su prezentovani i očekivani raspisi u narednom periodu nakon čega su gradonačelnici kroz diskusiju sagledali osnovne projektne ideje, moguća partnerstva i potencijalne vodeće podnosioce zahteva za finansiranje. Saradnja će se nastaviti detaljnom razradom navedenih tema.

   Mreža je otvorena ka priključivanju daljih članova na predlog postojećeg članstva.
   Komentara Pošaljite komentar

   Kliknite ovde da biste se ulogovali