VojvodinaCafe - U Vojvodini trenutno nema opasnosti od poplava
 • U Vojvodini trenutno nema opasnosti od poplava

  U Vojvodini su unutrašnje vode pod kontrolom, a spoljne nisu tako visoke tako da u ovom trenutku, zbog obilnih kišnih padavina, nisu ugroženi građani i imovina. To je izjavio potpredsednik pokrajinske vlade i komandant Pokrajinskog štaba za vanredne situacije Goran Ješić. On je na sednici štaba saopštio da je praktično jedini problem u sistemu zaštite od poplava kvar crpne stanice kod Titela, koja će, kako se očekuje, biti popravljena u toku dana.  Kada je reč o stanju na putevima u pokrajini, Ješić je rekao da će put Ruma-Novi Sad preko Iriškog venca biti zatvoren za saobraćaj dok ne budu otklonjeni odroni i dodao da je saobraćaj preusmeren na alternativni pravac preko Indjije i Banstola na Fruškoj gori.

  Na putu između Rakovca i Beočina jak vetar je srušio nekoliko stabala, koje uklanjaju radnici Nacionalnog parka “Fruška gora” a na ostalim saobraćajnicama nema većih problema, kazao je Ješić.

  On je naveo i to da se određeni problemi pojavljuju u prigradskim naseljima Novog Sada, koja se nalaze u podnožju Fruške gore, što je u nadležnosti lokalnih samouprava, naglasivši da su Pokrajinski štab i Javno vodoprivredno preduzeće “Vode Vojvodine” spremni da pomognu, ukoliko to bude potrebno.

  Zahvaljujući ulaganjima u uređivanje kanalske mreže u Vojvodini proteklih godina, ove obilne kiše nisu prouzrokovale probleme na vodotocima u pokrajini, istakao je Ješić i napomenuo da stručnjaci “Voda Vojvodine” konstantno prate situaciju na terenu.

  Kako je saopšteno sa sednice, Pokrajinski štab za vanredne situacije je od srede u stalnom zasedanju, radi praćenja situacije na saobraćajnicama, rekama i kanalima, kao i nivoa podzemnih voda, prouzrokovanih obilnim padavinama.

  U Novom Sadu vanredna odbrana od poplava u 6 MZ
  Gradski štab za vanredne situacije Grada Novog Sada proglasio je vanrednu odbranu od poplava, i to na teritorijama mesnih zajednica Petrovaradin, Sremska Kamenica, Bukovac, Ledinci, Stari Ledinci i Futog.

  Kako se navodi u saopštenju, na sednici Štaba, kojoj je prisustvovao i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predstavljeno je stanje na terenu, kao i najugroženije lokacije.

  Konstatovano je da je na teritoriji grada usled velikih količina padavina došlo do izlivanja potoka, te da su se stekli svi neophodni uslovi da se uvede vanredna odbrana od poplava u najugroženijim delovima grada, kako bi se, kako se navodi, obezbedilo brže i efikasnije angažovanje nadležnih službi u prevazilaženju novonastale situacije.

  "Zaključeno je tako]e i da se uvedu operativne mere za odbranu od poplava u skladu sa Operativnim planom za odbranu od poplava na teritoriji Grada Novog Sada za vode II reda sa tačnim radnjama koje se preduzimaju u ugroženim područjima", kaže se u saopštenju.

  Operativne mere, kako stoji u saopštenju, podrazumevaju, između ostalog, izradu privremenih nasipa na ugroženim deonicama, evakuaciju stanovništva i materijalnih dobara, zbrinjavanje ugroženih i nastradalih, angažovanje dodatne radne snage i materijalno-tehničkih sredstava radi efikasnijeg sprovođenja odbrane, kao i sprovodjenje svih drugih neophodnih mera odbrane od poplava u skladu sa zakonom.

  "U toku je angažovanje svih raspoloživih kapaciteta radi ublažavanja posledica ove elementarne nepogode, a članovi Štaba su na sednici konstatovali da u te kapacitete, pored gradskih javnih i javno-komunalnih preduzeća, spadaju i volonteri koji pomažu na terenu i kojima je Grad veoma zahvalan", navodi se u saopštenju.

  Posebno je istaknut i Centar za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici koji je samoinicijativno na raspolaganje Gradu stavio sve svoje ljudske i tehničke kapacitete.

  Na sastanku je istaknuto da je situacija u gradu pod kontrolom i da sve gradske službe normalno funkcionišu, kao i da rade pojačanim kapacitetom, da se svi prijavljeni i uočeni problemi blagovremeno saniraju, da škole i vrtići rade normalno, te da nema mesta panici.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali