VojvodinaCafe - Poruka roditeljima od učiteljice iz Zrenjanina
 • Poruka roditeljima od učiteljice iz Zrenjanina

  Želimo da naša deca dobiju budućnost kakvu zaslužuju. Ovako Ivana Bošnjak Bošnjak, učiteljica iz Zrenjanina, objašnjava kako je došla na ideju da napiše poruku roditeljima koja je za samo jedan dan munjevito počela da se širi društvenim mrežama. Ona je u pismu pozvala roditelje da se pridruže nastavnicima u borbi za bolju budućnost dece.  Ukazala je na težak položaj nastavnika, na nemar ljudi iz države, ali i na veliko nerazumevanje roditelja. Zanimljivo je da familiju ove učiteljice revolucionara čine samo prosvetni radnici.

  - Velike zasluge za tekst pripadaju mojoj koleginici i nastavnici matematike Zorani Raičević. Svaka vlast kreće od toga da potceni prosvetu i zdravstvo, iako svi znaju da dobar sistem počiva na zdravoj i obrazovanoj naciji. Nama nastavnicima je najvažnije da nas Ministarstvo prosvete konačno shvati kao partnere, a ne opozicionare i da roditelji ponovo počnu da nam veruju - kaže Bošnjak.

  Poruka roditeljima

  Mislite da štrajkujemo uvek i samo zbog većih plata. Evo još razloga zašto štrajkujemo.

  Plan i program po kome smo dužni da učimo vašu decu NE liči na ono što se od njih traži na završnom ispitu, a još manje na ono šta će od njih život da traži. Mi smo tu da to uskladimo kako znamo i umemo.

  Želimo da dodatno pokažemo vašem detetu sve tajne predmeta, ali nakon šest časova nastave teško mu je da nas prati i tog sedmog časa. Nije nam teško da zakažemo čas u poslepodnevnoj smeni.

  Želimo da pomognemo vašem detetu da nauči propušteno, ali za vreme planiranog pretčasa u 7.15 teško mu je da nađe prevoz do škole.

  Radovali ste se kada ste pročitali da će učenicima biti organizovana pripremna nastava za završni ispit. Da, organizovali smo je u školi, ali to je novih SEDAM planiranih časova za vašu decu. Mi nastavnici dođemo. Deca ne dolaze. Čekaju da im platite privatne časove, što i činite. Zašto?

  Uveli su obavezne izborne predmete. Za to krivite one koji te predmete predaju, a ne one koji su ih uveli.

  Nakon takmičenja mnogo vas dođe da uloži žalbe na rezultate. Naravno, ima grešaka, jer su takmičenja subotom - a to znači novi - šesti radni dan u nedelji za nastavnika koji učestvuje u komisiji za takmičenje. Naravno, od takvih šest dana, pet se računa u obračun plata, a ovaj šesti NE.

  Skupa Vam je ekskurzija, a zanima vas i dnevnica za nastavnika. Po učeniku je oko 300 din (minus PDV), tj. 260 dinara. To znači da je za jedan sat brige o vašem detetu nastavnik vrednovan sa 26 dinara. Za taj novac teško je brinuti i o jednom pravom cvetu, a ne o bilo kom detetu.

  Neprijatno nam je kada tražimo od vas da kupujete ubruse i sapun da bi vaše dete moglo da ima čiste ruke pre užine. Očekujete da prosvetni radnici to nabave. Odakle?

  Dobijemo rešenje o godišnjem odmoru od 1. jula do 15. avgusta, a često smo uz vašu decu dok ne završe upis u srednje škole i tokom jula.

  Koliko god se radujemo plasmanu vašeg deteta na Okružno ili Republičko takmičenje, brine nas kako da vam kažemo da sami plaćate put i smeštaj. Krivite nastavnika za to, umesto da krivite onog ko je obavezan da smeštaj i put obezbedi.

  Ne štedimo da kod kuće odštampamo listiće za čas da bi deca lakše naučila.
  Neprijatno nam je da pogledamo u oči vaše dobro dete jer ne smemo da izbacimo sa časa učenika koji mu smeta.


  Ipak, da ne bude sve tako crno, ista učiteljica je nedavno objavila i neke od bisera svojih đaka. Bez dlake na jeziku, iskreni u svojim mislima i rečima, svojim biserima moraju da vas nasmeju.

  Deca su odgovarala na pitanja šta je to reciklaža, crna rupa, atmosfera, budućnost. Takođe, u svakodnevnom razgovoru sa svojim učenicima, ova učiteljica zabeležila je i neka njihova razmišljanja.

  - Reciklaža je kad neko nešto kaže, pa slaže.

  - Reciklaža je nudistička plaža.

  - Crna rupa je nesrećna rupa.

  - To uopšte nije rupa, prvo je brdo, pa tek onda rupa!

  - U našem gradu nema vulkana zato što je Micin tata vulkanizer.

  - Volim što sam različit, onda sam sav svoj!

  - Sva tela se na toploti znoje, a na hladnoći razboljevaju.

  - Sva bića, kad ostare, umru. Osim naše učiteljice, ona je još uvek živa.

  - Atmosfera je kad je neko u nevolji, pa je stalno zbunjen.

  - Budućnost je kad idemo u veće vekove.

  - Budućnost je zagađena Zemljina kugla, bez života.

  - Učiteljice, da li ćemo, kad završimo školovanje, moći da ponesemo ove klupe kući? Mislim, valjda ćemo ih dotle zaslužiti…

  - Juče je, kad smo jednog dana išli u školu, pa spavali, pa kad smo se probudili, opet otišli u školu, i pitali se : ,,Šta smo ono juče imali za domaći?”

  - Učiteljice, ne treba više da vežbam levo i desno, već sam sutra to vežb’o!

  - Moja mama je terminator, radi na terminalu.

  - Želeo sam da budem učitelj, ali sam se setio da još ne znam da pišem.

  - Zumbulćari (trebalo je ‘zulumćari’) su ljudi, koji, kad nekom nose cveće, obavezno ponesu i zumbul!

  - Naša učiteljica se jako moderno oblači. UVEK nosi narandžasti džemper i zelene pantalone! (Učiteljica nikad više nije došla u toj kombinaciji u školu)

  - Možemo li nas dvojica da se podelimo u dve grupe? (Radili u paru, pa se posvađali)
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali