VojvodinaCafe - Sava opasno preti Sremskoj Mitrovici
 • Sava opasno preti Sremskoj Mitrovici

  Sava kod Sremske Mitrovice danas je prešla granicu vanredne odbrane od poplava od 750 centimetara i oko podne zapretila da se izlije u naselje ''Stari most''. Usled obilnih padavina i izlivanja kanala Kudoš i Čikas koji idu sa Fruške gore reka Sava kod Sremske Mitrovice raste iz minuta u minut, a do uveče se očekuje poplavni talas od 850 centimetara, što je samo 10 centimetara od visine Gradskoj keja podignutog 1976.godine.  Gradonačelnik Branislav Nedimović prekinuo je radnu posetu Sloveniji i sa članovima Opštinskog štaba za vanredne situacije obilazi sva ugrožena mesta.

  Uveden je novi broj telefona: 022/618-261 na koji građani mogu prijavljivati štetu izazvanu nevremenom.

  - Očekuju nas još veće količine padavina i ozbiljni problemi. Zasad se reka nigde nije izlila. Zapretila je naselju ''Stari most'', ali smo brzo reagovali, te zaprečili propust kod starog pontonskog mosta i postavili čelične talpe i vreće sa peskom - izjavio je Nedimović, dodavši da će se po potrebi angažovati i vojska iz kasarne ''Pinki'', kao i dobrovoljci.

  Duž Gradskog keja okupljeni su uznemireni Mitrovčani koji sa zebnjom posmatraju nabujalu Savu. Stariji meštani vele da dosad nikad nije dostigla ovako visok vodostaj.

  - Visina odbrambenog nasipa je 860 centimetara i od kada je izgrađen odolevao je svim naletima reke. Ali se ovako nešto ne pamti. Sinoć smo zahvaljujući brzoj akciji naših članova i solidarnosti ''Sirmiumstila'' koji nam je darivao sajle, privezali svih 100 čamaca, glisera i jahtica naše marine. Nabujala reka pretila je da za sobom odvuče nekoliko tona gvožđurije i načini ogromnu štetu - kaže Zlatko Zrilić, predsednik Motonautičkog kluba ''Sava'' i direktor marine kod naselja ''Stari most''.

  Ugroženo Kupinovo

  Na sastanku Štaba za vanredne situacije u Pećincima ocenjeno je da padavine koje ne prestaju stvaraju sve veće probleme, a najugroženija naselja su Kupinovo, Obrež, Ogar i Brestač. U naselju Kupinovo atmosferska voda ugrožava domaćinstva.

  Portparol opštinske uprave Dušan Srećkov rekao je za Radio-televiziju Vojvodine da zabrinjavaju i najave nadolaska reke Save.

  “Štab za vanredne situacije je u stalnom dežurstvu i obilascima terena. Voda se ispumpava, probijamo ćuprije koje su zakrčene i spremni smo za evakuaciju, iako se nadamo da do toga neće doći”, rekao je Srećkov.

  On je istakao da je i danas Kupinovo najugroženije i da je opština Pećinci odredila centar u koji će se smeštati evakuisani, ukoliko do toga dođe.

  “Spremili smo hranu i napitke i uneli smo dušeke i ćebad”, objasnio je Srećkov.

  U Mesnoj zajednici Kupinovo saznajemo da je voda u nekoliko ulica ušla u kuće i da je od jutros ugroženo oko 100 domaćinstava. Ovde ističu da je sreća što je kiša oslabila, ali i da je voda u ugroženom području u ovom naselju u toku noći porasla.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali