VojvodinaCafe - Počela evakuacija u Sremskoj Mitrovici
 • Počela evakuacija u Sremskoj Mitrovici

  U Sremskoj Mitrovici traje borba sa Savom. Evakuacija je već počela, kažu građani. U 10 časova reka bila na 849 centimetara. Održan je sastanak Kriznog štaba grada na kome je doneta odluka da se na koti 857 centimetara počne sa evakuacijom dela naselja u blizini reke. Građani iz Sremske Mitrovice javljaju da su ljudi spakovali stvari, a da je u nekim delovima grada već počela evakuacija.  Džakovi su postavljeni duž gradske plaže od Starog mosta do naselja Dekanac.

  Nivo reke od 849 centimetara gotovo je za pola metra više od istorijskog maksimuma iz 1974, kada je vodostaj bio 801 centimetar, ali nasipi su ojačani i odolevaju, rekao je za agenciju Beta komandant Pokrajinskog štaba za vanredne situacije Goran Ješić.

  Ješić je naveo da su u toku noći nasipi ojačani za još 400.000 džakova i da je pojačana odbrambena linija od Save do mesta Laćarak.

  "Nezahvalno je davati bilo kakve prognoze, jer sve zavisi od vodostaja, od vetra i od talasa. Ali, malo dozu optimizma uliva činjenica da je u poslednjih sat vremena vodostaj Save porastao za samo jedan centimetar, a prethodno je rastao za tri do tri i po centimetra na sat", rekao je Ješić.

  Borba sa Savom vodila se juče i tokom noći.

  Goran Ješić, komandant Pokrajinskog štaba za vanredne situacije, koji rukovodi odbranom ovog grada tvitovao je da je oko 400.000 džakova sa peskom postavljeno sa leve i desne obale.

  Gradski štab za vanredne situacije grada Sremska Mitrovica moli građane iz nižih delova grada uz reku Savu da budu pripravni za evakuaciju. U slučaju da do evakuacije dođe, ona se može vršiti sopstvenim prevozom, peške i autobusima koji će se nalaziti na jasno označenim tačkama. Procena je da deo grada severno od Bulevara koji počinje linijom od Rumske malte i proteže se kroz ulice Palanka, Arsenija Čarnojevića, Stari šor i Bulevar Konstantina Velikog (29. novembar) neće biti ugrožen, tako da građani severno od pomenutih ulica nemaju potrebe za evakuacijom. U naseljenom mestu Laćarak granica eventualne evakuacije je Ulica 1. novembra celom svojom dužinom. Građani koji žive u južnim delovima Laćarka treba u tom slučaju da izvrše evakuaciju, a oni u severnom delu mogu ostati kod svojih kuća.

  Preporučuje se da, u slučaju evakuacije, građani odu kod svojih prijatelja u severni deo Sremske Mitrovice i Laćarka ili sela udaljena od Save koja nisu neposredno ugrožena. Za sve one koji ne budu imali smeštaj, on će biti obezbeđen u školama i salama severnog dela grada i nekih sela, o čemu će građanstvo biti naknadno obavešteno.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali