VojvodinaCafe - Život se vraća u ugrožena sremska sela
 • Život se vraća u ugrožena sremska sela

  Opštinski štab za vanredne situacije doneo je Odluku o ukidanju naredbe o izvršenju preventivne evakuacije naseljenih mesta Višnjićevo, Adaševci, Vašica i Morović u opštini Šid. Pored toga i voda u naseljenim mestima Morović i Višnjićevo je ispravna za piće. Potvrda o ispravnosti je u vodovod stigla iz Zavoda za javno zdravlje u Sremskoj Mitrovici što je takođe potvrdila i sanitarna inspekcija koja je ukinula zabranu koršićenja vode.  Kako bi se i život u naseljenom mestu Jamena što pre vratio u normalu otpočeo je postupak hiperhlorisanja i ispiranja vodovodne mreže jer voda u ovom šidskom selu nije za upotrebu ni kao tehnička ni za piće. Analize o ispravnosti vode u ovom delu opštine će se vršiti ovih dana a kada se potvrdi ispravnost meštani Jamene će biti obavešteni putem svih medija.

  Kod Sremske Rače i Jamene i dalje na snazi vanredna odbrana

  Iz Javnog vodoprivrednog preduzeća (JVP) "Vode Vojvodine" danas je saopšteno da su na Save u dužini od 35 kilometara, u zoni naseljenih mesta Sremska Rača i Jamena, i dalje na snazi mere vanredne odbrane od poplava i u tim naseljima i dalje dežuraju radnici i mehanizacija vodoprivrede.

  Kako se navodi u saopštenju, na Savi kod Sremske Mitrovice jutros je izmeren vodostaj od 540 centimetara, što je 323 centimetra niže od maksimalno izmerenog vodostaja od 863 centimetra koji je zabeležen 17. maja.

  "Vodostaj Dunava kod Bezdana jutros je dostigao 439 centimetara, a prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda to bi trebalo da bude i vrh vodenog talasa, jer bi već sutra vodostaj trebalo da bude 430 centimetara", kaže se u saopštenju JVP "Vode Vojvodine"

  U saopštenju je navedeno da se kod Novog Sada vrh vodenog talasa i vodostaj od 430 centimetara očekuje u sredu.

  Iz "Voda Vojvodine" podsećaju da su ovi vodostaji blizu ili ispod granice kada se uvodi redovna odbrana od poplava.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali