VojvodinaCafe - Sremci prijavljuju štetu, škole ponovo rade
 • Sremci prijavljuju štetu, škole ponovo rade

  Sremske opštine Ruma i Pećinci formirale su komisije za procenu štete od poplave i podzemnih voda na teritoriji tih opština. Građani štetu nastalu na građevinskim objektima i poljoprivrednom zemljištu treba da prijave u mesnim kancelarijama, a rok koji je Vlada Srbije dala svim lokalnim samoupravama je 30. maj.  Po odluci gradskog štaba za vanredne situacije u Sremskoj Mitrovici, predškolske i školske ustanove su danas počele sa radom. U školama u kojima je bio organizovan prihvatni centar prethodno je urađena dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija tako da su škole osposobljene za nastavu.

  Počelo je uklanjanje džakova na magistralnom putu m 21, na deonici između Hrtkovaca i Jarka. Nakon prolaska poplavnog talasa, oko 20 hiljada džakova biće premešteno na plato pored igrališta u Hrtkovcima, kako bi se u potpunosti oslobodio taj deo puta za saobraćaj.

  Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je danas da je prema merenjima vodostaja reka potrebno da nivo Save opadne oko 70 santimetara, kako bi se Bosut u nju počeo ulivati, što bi bio put za izlazak iz krizne situacije.

  Trenutni vodostaj Save kod Sremske Mitrovice je 734 santimetra, što je za 16 santimetara niže od granice proglašenja vanredne situacije, odnosno 129 santimetara niže od najvišeg vodostaja zabeleženog u istoriji, očitanog prošle subote.

  Trenutni vodostaj reke Bosut je 699 santimetara, a reke Studve 545 santimetara.

  Pokrajinski štab za vanredne situacije očekuje da će opasnost proći u naredna tri dana.

  "Najvažnije je da su spaseni ljudski životi i na vreme evakuisani stanovnici u ugroženim mestima", izjavio je Pajtić prilikom današnje posete Sremskoj Mitrovici.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali