VojvodinaCafe - Vojvodina ima istaknutu zastavu u EU
 • Vojvodina ima istaknutu zastavu u EU

  Pre zvaničnog početka rada, narednog meseca, juče je predstavljena Kancelarija Vojvodine u sedištu Evropske unije u Briselu i prvi put je istaknuta vojvođanska zastava.  To je učinjno na svečanosti povodom početka rada nove Naučnoekonomske mreže (KEN), koja promoviše nove tehnologije, a u čijem osnivanju su učestvovale Srbija i još 10 evropskih država.

  Predrag Novikov, vođa pokrajinske delegacije na predstavljanju KEN-a, direktor pokrajinskog Fonda "Evropksi poslovi" i budući šef kacelarije u Briselu, juče je u telefonskom razgovoru iz Brisela kazao da je to bio istorijski dan za sve građane Srbije i Vojvodine.

  - U Briselu se zavijorila vojvođanska zastava sa zastavama drugih evropskih regija u sedištu nove evropske organizacije KEN. Ovim je potvrđeno strateško opredeljenje naše zemlje da se proces evrointegracija ubrza i učini efikasnijim kroz snažnije učešće Pokrajine, ali i lokalnih samouprava - rekao je Predrag Novikov.

  Novikov je ocenio da učešće Vojvodine u KEN-u predstavlja uspešno zaokruživanje nastojanja pokrajinske amdinistracije da proces evrointegracija i regionalne saradnje bude instrument razvojne politike. Za jučerašnje isticanje vojvođanske zastave u sedištu EU kazao je da je svojevrsna najava skorog otvaranja kancelarije APV u sedištu EU.

  - Predstavništvo Vojvodine u Briselu vodiće politiku otvorenih vrata za sve koji žele da daju doprinos naporima Srbije za učlanjenje u EU. Dakle, ono će biti mesto okupljanja gradova i opština, privrede i univerziteta iz Vojvodine i cele Srbije. Veoma je važno da protok informacija o raspoloživim fondovima bude brz, tačan i efikasan, posebno u godini kad očekujemo dobijanje statusa kandidata. To će biti dobro i za gradove u drugim delovima Srbije, posebno za one s kojima imamo potpisane ugovore o saradnjii, kao što su Niš, Kraljevo, Užice, Despotovac i Zaječar - rekao je Novikov.

  I predsednik pokrajinskog parlamenta Šandor Egereši pozdravio je odluku Vlade Srbije kojom se podržava otvaranje predstavništva AP Vojvodine u Briselu.

  - Vojvodina je dugo i strpljivo čekala na ovu odluku i priliku da u administrativnom centru Evropske unije lobira za svoje interese i interese svojih građana. Iako nije postojao nijedan opravdan razlog da se ova odluka godinama odlaže, verujem da ćemo sada moći da i u praksi pokažemo da se podrškom našoj kancelariji u Briselu i sama Republika Srbija za još jedan korak približila Evropskoj uniji. A to je bio naš cilj od samog početka - rekao je Egereši.

  Odlukom pokrajinske vlade, za predstavljanje Vojvodine u Briselu zadužen je Pokrajinski fond za Evropske poslove.

  - U prvom periodu imaćemo tri predstavnika u toj kancelariji. Njihova imena biće poznata u narednim nedeljama - rekao je Novikov.

  Tri predstavnika

  - Oni koji će predstavljati Vojvodinu u Briselu biće najstručniji i najprofesionalniji kadrovi. Osim znanja engleskog jezika, moraju imati diplomatsko iskustvo ili završenu Diplomatsku akademiju jer želimo da u sedištu EU ostavimo najbolji utisak. To je potrebno kako bismo lobirali i privukli novac u skladu s procesom pridruženja EU - rekao je Pajtić.

  Sprat u misiji Srbije

  Kancelarija Vojvodine u sedištu Evropske unije u Briselu zvanično će biti otvorena narednog meseca, a Pokrajini će biti ustupljen jedan sprat u zgradi misije Srbije, kazao je dr Bojan Pajtić. Predsednik vojvođanske vlade kaže da se o tome dogovorio s ministrom Vukom Jeremićem.
  Komentara 3 Komentara
  1. Avatar od Марић89
   Марић89 -
   Па добро нека је има! На крају крајева и Италијанске и Немачке покрајине су ставиле сопствене заставе у седишту ЕУ-е дакле зашто не би Војводина! Не живимо више у 15 веку морамо бити флексибилни и дати свакоме свој простор! Ја хоћу једино да Република Србија постане држава чланица Европске Уније!
  1. Avatar od nmcyber
   nmcyber -
   Citat Марић89 kaže: Pogledaj poruku
   Па добро нека је има! На крају крајева и Италијанске и Немачке покрајине су ставиле сопствене заставе у седишту ЕУ-е дакле зашто не би Војводина! Не живимо више у 15 веку морамо бити флексибилни и дати свакоме свој простор! Ја хоћу једино да Република Србија постане држава чланица Европске Уније!
   Moрамо бити флексибилини и дозволити да нам се држава распадне?...Па претходих 20 годна флексибилности су требали нешто да нас науче... Не можемо се поредити са Немачком и Италијом ... Код њих неко да пожели аутономију добио би носом по глави а код нас одмах добије подршку те исте ЕУ...
   АП Војводину под хитхо треба укинити...ако желимо да остане у Србији...и под хитно треба извршити децентрализацију јер од великог Новог Сада немамо ништа а још мање имамо од празних села са плодном земљом...Том децентрализацијом би се уједно могли решити и проблем права мањина тј. укидањем покрајне не би изгубили своја права...
  1. Avatar od vojvodina2
   vojvodina2 -
   Cestitamo Vojvodjanima na akciji.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali