VojvodinaCafe - Prvi Šekspir festival u Čortanovcima
 • Prvi Šekspir festival u Čortanovcima

  Ove godine biće održan prvi Šekspirov festival u Srbiji koji će tokom sedam dana u prelepom ambijentu zamka na Dunavu prikazati savremene svetske produkcije rađene po dramama Vilijama Šekspira. Ideja festivala, jedinstvenog u ovom delu Evrope, je da neguje dela najvećeg svetskog dramskog stvaraoca predstavljanjem atraktivnog pozorišnog programa pod vedrim nebom, kako je to bilo i u Šekspirovo vreme.  Festival će biti održan od 19. do 25. juna 2014. u Čortanovci u Vili Stanković.

  Ovom prilikom, publika će imati retku priliku da poseti jednu od najlepših letnjih rezidencija u našoj zemlji napravljenu po ugledu na srednjovekovne zamkove u Lombardiji.

  Na festivalu će biti predstavljeni teatri iz Engleske, Amerike, Gruzije, Grčke, Slovenije, Srbije, kao i značajni šekspirolozi, edukatori i umetnici koji će učestvovati u pratećem programu festivala.

  Kuriozitet predstavlja čuveni Glob teatar iz Londona koji će predstavom „Hamlet” otvoriti festival u okviru svetske turneje povodom 450 godina od rođenja Vilijama Šekspira.

  Ideju o osnivanju ovog festivala inicirao je reditelj Nikita Milivojević nakon premijere njegove predstave „Henri VI” u čuvenom Glob teatru u Londonu u maju 2012. godine. Pored velike ljubavi prema Šekspiru, Nikita je bio vođen željom da se vila Stanković - izuzetan prostor zatvoren za javnost u Srbiji, učini atraktivnim kulturno-turističkim mestom.

  Uz glavni festivalski, tu je i prateći program koji donosi radionicu Gie Forakis, projekciju dokumentarnog filma “Predstava” praćenu razgovorima Umije Kočak i Toma Birda, kao i ciklus igranih filmova rađenih prema motivima Šekspirovih drama.

  Za kupovinu kompleta karata, ili većeg broja ulaznica (4+) obezbeđen je popust, dok je za zatvaranje festival ulaz slobodan. Prodajno mesta u Novom Sadu je Gigs Tix poslovnica (Pariski magazin, lokal 19, Kralja Aleksandra 12), u Beogradu se karte mogu kupiti u Klubu ljubitelja pozorišta (Eurocentar lokal 10, Makedonska 30), a u Inđiji se prodaju u prostorijama Kulturnog centra Inđija (Vojvode Stepe 40a).

  Sve informacije o festivalu, programu i lokaciji možete pronaći na zvaničnom sajtu Šekspir festivala.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali