VojvodinaCafe - "Crne tačke" Novog Sada i okoline
 • "Crne tačke" Novog Sada i okoline

  Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja, upravljač puta, u ovom slučaju JKP "Put" i lokalna uprava, odnosno Grad Novi Sad dužni su da svake godine naruče istraživanja, kako bi se videlo koje su promene nastale, odnosno da li su nastale nove CRNE TAČKE i kako su postojeće sanirane. To se u Novom Sadu, naravno, ne radi. Stoga je važno upoznati javnost koje su trenutno opasne tačke u gradu i koje vreme, da bi se informisali i preduzeli veću pažnju bar na tim deonicama.  To su: Kaćka petlja sa više poginulih. Na istoj deonici ulaska u Novi Sad sa takozvanog autoputa Beograd - Subotica crna tačka je i Kaćki most preko kanala DTD.

  Crne tačke su svi prilazi gradu, most Slobode, ulazak u Novi Sad od Veternika i Futoga , deo od pumpe do raskrsnice za Novo naselje, Bulevar oslobođenja kod Merkatora, Bulevar cara Lazara kod Limanske pijace, Somborski bulevar , Bulevar Evrope, Sentandrejski put.

  Kritične ili crne tačke ustanovljavaju se tako što se u određenom periodu na tačno obeleženim mestima ucrtavaju teške saobraćajne nesreće, sa većim brojem poginulih i teško povređenim učesnicima saobraćajne nesreće, a ako se više takvih nesreća desi na istom mestu, one se proglašavaju crnim tačkama.

  Kritičke tačke menjaju se prema danima, pa je tako najopasnije vreme subotom posle ponoći , od jedan sat do pola tri ujutro. (Što je inače i kritično vreme za ubistva u Novom Sadu).

  Radnim danima je drugačije, opasnije je jutro i pre podne nego veče. Primećene su i pravilnosti da se najveći broj teških saobraćajnih nesreća dešava nakon slava, onih najčešćih u Srba, svetog Nikole, svetog Jovana, koji se inače poklapaju i sa lošim vremenskim uslovima.

  Najkritičniji meseci su juni, decembar i januar.

  Novi Sad je inače grad u kojem ima najveći broj udesa i nesreća dvotočkaša, u stvari motora, mada su ugroženi i biciklisti.

  Najveći broj vozača i poginulih u nesrećama u večernjim satima su mladi do 25 godina, dok su prepodnevni sati opasni za starije sugrađane - pešake.

  Za poslednjih deset godina u gradu i okolini, koju pokriva PU Novi Sad, smrtno je stradalo 1.120 osoba, dok je u Srbiji taj broj oko 10 000 ljudi. Broj saobraćajnih nesreća za isti period u Srbiji je premašio pola miliona.

  Najčešći uzroci saobraćajnih nesreća su prebrza vožnja, vožnja u alkoholisanom stanju i nepridržavanje propisa.

  Crne tačke i opasne deonice trebalo bi da se identifikuju jednom godišnje i učine lako prepoznatljivim za vozače. E, tu je previd lokalne uprave.

  Javnost mora biti adekvatno upoznata sa njihovim postojanjem, vozači moraju biti upozoreni preko bilborda, pametnih telefona, sredstava javnog informisanja. Danas je moguće preko GPS-a da budete upozoreni da ulazite u područje crne tačke i da usporite vožnju.
  Komentara 1 komentar
  1. Avatar od Neregistrovan
   Neregistrovan -
   pojačajte bezbednost na putevima u Srbiji na viši nivo.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali