VojvodinaCafe - Predstavljen FORT - Fond za obnovu i razvoj Tvrđave
 • Predstavljen FORT - Fond za obnovu i razvoj Tvrđave

  U prostoru čuvenih „Titovih salona“, na Petrovaradinskoj tvrđavi, predstavljen je projekat FORT - Fond za obnovu i razvoj Tvrđave, nastao kao rezultat aktivne saradnje Grada Novog Sada i Exit fondacije. Misija FORT-a je zaštita i razvitak Petrovaradinske tvrđave kao kulturno-istorijskog spomenika od nacionalne važnosti, kroz saradnju sa ekspertima i nadležnim stručnim institucijama, kao i njeno pozicioniranje u jednu od najatraktivnijih turističkih destinacija u regionu.  Osnivanje Fondacije za obnovu i razvoj Tvrđave obeležilo je obraćanje gradonačelnika Novog Sada, Miloša Vučevića, direktora Exit festivala, Dušana Kovačevića, dok su svoja iskustva u procesu pozicioniranja gradova utvrđenja u evropske, regionalne i nacionalne destinacijske brendove, izneli i gradonačelnik nemačkog Grada Altena, dr Andreas Hollstein, savetnica gradonačelnika Banja Luke za urbanizam, građenje i komunalne poslove, Nevena Predojević, kao i predsednik Opštine Golubac, Zoran Pajkić.

  Gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, istakao je da je projekat FORT od vitalnog značaja za Grad Novi Sad, Srbiju, ali i region. On je ukazao na ogromne potencijale Petrovaradinske tvrđave, koji samo dodatnom brigom svih društvenih činilaca mogu dovesti do konačnog cilja, a to je pozicioniranje Tvrđave u jednu od najatraktivnijih destinacija u ovom delu Evrope.

  - Bitno je reći da je Exit festival pokazao svest i zalaganje u ovom celom procesu, a ovom prilikom treba i spomenuti dakako da je upravo Exit festival namenio deo prihoda od ulaznica u svrhe zaštite i razvoja Tvrđave. Ovo je, međutim, posao celog društva, svih nas, i FORT je samo dokaz da smo tom poslu prišli odgovorno i sistematično, kao i da smo se ozbiljno posvetili ovom projektu - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

  Direktor Exit festivala, Dušan Kovačević, kazao je da je siguran da će projekat FORT i njegovo osnivanje rezultirati u tome da svoje vrednosti pokažemo svetu, ali i da je Petrovaradinska tvrđava uvek bila srce samog Exit festivala.

  - Društvena odgovornost EXIT festivala je jedan od glavnih razloga njegove međunarodne popularnosti, a u srcu ove odgovornosti je briga o Petrovaradinskoj tvrđavi. Verujemo da će se Fondacija koju danas osnivamo razvijati u dva pravca. Prvi je prikupljanje što većeg iznosa sredstava za revitalizaciju Tvrđave. Drugi pravac, podjednako važan, je rad na promociji Tvrđave u cilju njenog postavljanja kao vodeće kulturno istorijske turističke destinacije u Evropi, rekao je Dušan Kovačević.

  Uz prisustvo kulturnih atašea Nemačke i Austrije, predstavnika zemalja koje su svoja nacionalna obeležja gradova utvrđenja pretvorili u razvijene destinacijske brendove, ali i stručne javnosti regiona, Srbije i Novog Sada, osnivanje Fondacije za obnovu i razvoj Tvrđave označilo je i početak nove ere i života Petrovaradinske tvrđave, sa uvažavanjem njenog kulturno-istorijskog značaja. Svoja iskustva u procesu pozicioniranja gradova utvrđenja u evropske, regionalne i nacionalne destinacijske brendove, izneli su i predstavnici nemačkog Grada Altena, Banja Luke i Golupca.

  Gradonačelnik nemačkog Grada Altena, dr Andreas Hollstein, rekao je da je ovaj grad u prethodnih sedam godina ostvario ogroman napredak na polju turizma upravo zahvaljujući aktivnoj politici na polju razvitka gradskog utvrđenja. On je istakao je da je zahvaljujući ovakvom pristupu, Altenu samo za poslednjih dva meseca posetilo preko 25 hiljada posetilaca. Gradonačelnik Altene je izrazio uverenje da će i Novi Sad i Exit festival, zahvaljujući projektu FORT, koji, kako je rekao, predstavlja pravi način zalaganja na ovom putu, imati dakako očekivane uspehe.

  Predstavnici gradova Banja Luka i Golupca izneli su svoja projektna rešenja njihovih već započetih napora da se utvrđenja u ovim gradovima poziciniraju u destinacijske brendove regiona, odnosno, Srbije. Predstavnici Banja Luke i Golupca ukazali su i na probleme sa kojima su se susretali, pre svega, u domenu pravno-imovinskih i birokratskih akata, ali i izneli uverenje da sa jednim strateškim pristupom Petrovaradinska tvrđava može postati turistički uzor u ovom delu Evrope.

  Zahvaljujući danas i zvanično Najboljem evropskom festivalu, EXIT - Novi Sad, Srbija, ali i čitav region, postali su centar kreativnih industrija, različitih stvaralačkih energija, duhovna simbioza u jedinstvenom kulturnom i socijalnom prostoru, putem kojih je na neponovljiv način (re)brendirano čitavo naše društvo. Danas, sa ponosom, slobodno možemo govoriti o brendu Exit; destinacijskim brendovima, Novog Sada i cele Srbije, ali i o Petrovaradinskoj tvrđavi, koja je paralelno izrasla u blago Novog Sada i scenografiju kojoj se divi hiljade posetilaca Exit festivala, sa svih svetskih meridijana. FORT - Fondacija za obnovu i razvoj Tvrđave nastala je upravo kao rezultat sve većeg značaja koje u pomenutim procesima imaju Grad Novi Sad, Srbija, region, kao i sam Exit festival.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali