VojvodinaCafe - Počinje izgradnja mosta preko kanala DTD
 • Počinje izgradnja mosta preko kanala DTD

  Izgradnja mosta preko kanala Dunav-Tisa-Dunav na trasi Bulevara Evrope počeće najkasnije za dvadesetak dana, a radove će izvesti firme "Energoprojekt Niskogradnja" iz Beograda i "West - gradnja" iz Šapca, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Zavodu za izgradnju grada Novog Sada (ZIG).Te dve firme dostavile su u postupku javne nabavke najpovoljniju zajedničku ponudu u iznosu od 656.838.785, 11 dinara i rokom završetka radova od 230 dana.  Član Gradskog veća zadužen za komunalne poslove Vladimir Stojković je istakao da je ponuđač radova dostavio ponudu koja je za 350 miliona dinara povoljnija nego što je to bilo 2011. godine kada je grad prvobitno potpisao ugovor o izgradnji mosta sa kompanijom "Borovica transport".

  On je pozvao "Koridore Srbije" da prate dinamiku radova koje finansira grad Novi Sad i da u istom roku završe i deoniocu autoputa Subotica - Beograd na koju će biti priključen Bulevar Evrope.

  Stojković je dodao da će realizacijom ovog projekta Novi Sad dobiti još jedno priključenje na autoput.

  Direktor ZIG-a Goran Višnjić je pojasnio da je, tokom prvobitnog ugovora sa "Borovica transportom", zahtevana garancija za kvaliteno izvršenje posla bila pet odsto i da je izvođaču radova dat avans od 607 miliona dinara, dok je pri sklapanju ovog ugovora garancija bila 10 odsto i nije bilo nikakvog avansa.

  "Ne sumnjam da će radovi biti završeni u predviđenom roku od 230 dana i da će zajedno sa radovima na deonici Bulevara Evrope od ovog mosta do priključenja sa autoputem biti završena do maja 2015. godine", rekao je Višnjić.

  On je istakao da trenutno "imamo neverovatnu stvar" da sve ono što se uštedi u postupcima javne nabavke se ne naziva uštedom, već nerealizovanim sredstvima, pa na kraju ispada, kako je kazao, da ušteda od 350 miliona dinara koja je ostvarena po ovom osnovu bude predstavljena kao nerealizovana sredstva, što nije tačno.

  "Naglašavam da se radi o istom mostu, sa apsolutno istim promerima, za koji je potpisan mnogo nepovoljniji ugovor za grad. To moram da naglasim jer se u javnosti šire dezinformacije da je u pitanju neki drugi most sa manjim promerima", rekao je Višnjić, dodajući da je u isplati avansa firmi "Borovica transport" grad oštećen za oko 415 miliona dinara za koje ne postoji opravdanje utroška.

  Pomoćnik direktora za tehničke poslove u ZIG-u Zorica Ninić Stupar rekla je da će most biti dugačak 176 metara, širok tačno 30 metara i da će imati dve kolovozne trake, pešačku i biciklističku stazu.

  "Pored planiranog mosta, radovi u okviru četvrte faze izgradnje Bulevara Evrope obuhvataju potez od Rumenačkog puta do autoputa, u ukupnopj dužini od oko 3.100 metara, a do kraja septembra očekujemo završetak radova na deonici od Rumenačkog puta do prilaznih konstrukcija budućem mostu", rekla je Ninić Stupar.

  Direktor "Energoprojekt Niskogradnje" Stojan Čolakov rekao je da će radovi biti okončani u roku, a da to govori i istorija te kompanije koja nikada nije imala nijedan ne završeni objekat.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali