VojvodinaCafe - Vojvođani sve stariji i sve ih manje ima
 • Vojvođani sve stariji i sve ih manje ima

  Demografsku sliku Vojvodine obeležava negativan prirodni priraštaj što bi, uz stalna odseljavanja, moglo da prouzrokuje to da do sredine ovog veka broj stanovnika u pokrajini opadne za oko pola miliona, saopštila je Pokrajinska vlada. U informaciji o demografskoj slici Vojvodine nakon popisa stanovništva 2011. godine, navedeno je da vojvođansko stanovništvo karakterišu usporen demografski rast, malobrojna rađanja i mnogobrojna umiranja i stalna odseljavanja.  Sve je veći udeo ostarelih lica, samački život je sve rašireniji a obeležja demografske slike su i prihvatanje niskih reproduktivnih normi kod većine stanovništva kao i vrlo intenzivna depopulacija.

  Od 1989. godine broj umrlih u pokrajini premašuje broj novorođenih i ta stopa se povećava iz godine u godinu pa, ukoliko takva tendencija bude nastavljena i ako ne bude osetnijeg doprinosa migracija, depopulacioni procesi u Vojvodini biće intenzivirani, što će do sredine 21. veka uzrokovati smanjenje broja stanovnika za oko pola miliona.

  Veliki problem je i to što se, prema obeležjima demografske starosti, stanovništvo Vojvodine može svrstati u grupu izrazito starih populacija u svetskim okvirima.

  Prosečna starost stanovništva u pokrajini je 41,8 godina, udeo starijih od 65 godina je 16,4 odsto od ukupnog broja a procenjuje se da će do 2041. godine udeo starijih od 65 godina premašiti 25 procenata.

  Radi poboljšanja demografske slike u Vojvodini, Pokrajinska vlada proteklih godina sprovodi odgovarajući program demografskog razvoja koji, uz mere finansijske prirode, uključuje i one koje se odnose na unapređenje reproduktivnog zdravlja adolescenata, borbu protiv steriliteta, aktiviranje lokalne samouprave i svih onih koji mogu da pomognu u populacionoj edukaciji, navedeno je u informaciji.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali