VojvodinaCafe - Prosjačenjem u Novom Sadu za dan uzmu i do 150 evra
 • Prosjaci u Novom Sadu za dan uzmu i do 150 evra

  Među prosjacima na gradskim ulicama Novog Sada ima maloletnika, ali i dece. Od početka godine, protiv njih je podneto 40 prijava, a navodno za jednu smenu prosjačenja neki od njih zarade i do 15.000 dinara. U poslednje vreme "popularna okupljališta" su noćni klubovi, ispred kojih za veče znaju da "zarade“ i do 15.000 dinara, dok se preko dana na ulicama može nakupiti i 2.000-3.000 dinara, piše radio 021.  Leti, posebno vikendom, mogu se videti ispred kafića, naročito u noćnim satima.

  U Policijskoj ispostavi Stari grad u Novom Sadu kažu da su od početka ove godine, imali 40 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka zbog prosjačenja.

  Velika većina njih je, prema rečima pomoćnika komandira Branislava Anđića, otkrivena u organizovanim akcijama. Odmah su procesuirani kod sudije za prekršaje, ali uglavnom tvrde da nemaju novca da plate kaznu, pa završe u zatvoru. Kada se ponovo nađu na slobodi, vraćaju se na ulicu.

  "U 70 odsto slučajeva se pojavljuju iste osobe koje se godinama bave prosjačenjem", rekao je Anđić, dodajući da među njima ima i mlađih punoletnika, maloletnika, ali i bukvalno dece, koju na ulicu šalju roditelji. "Problem je kada ih uhvatimo u prosjačenju, a kod sebe nemaju dokumenta. Dobro im je poznato da im se sav novac od prosjačenja oduzima, pa ne drže sve kod sebe", dodao je on.

  On je rekao da se deca do 14 godina, zatečena u prosjačenju, odvode se u Sigurnu dečju kuću, ali se tu, međutim, ne zadržavaju dugo, pošto i odatle brzo pobegnu. "U Bulevaru Mihajla Pupina maloletnici vozače navode na slobodno parking mesto i tu uslugu, naravno, naplaćuju", kazao je Anđić.
  Prosjačenjem u Novom Sadu se, prema podacima iz policije, ne bave samo stanovnici najvećeg grada u Vojvodini i okolnih naselj, već dolaze iz Šapca, Subotice i drugih gradova. Uglavnom je reč o osobama starosti od 20 do 25 godina, radno sposobnim.
  Komentara 1 komentar
  1. Avatar od Zrenjanina56
   Zrenjanina56 -
   Pa dali je to cudno? Znamo svi kakva je nezaposlenost u Srbiji. Samo da se ne obate previse ta deca pa da predju na droge.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali