VojvodinaCafe - Pitka voda dogodine u Zrenjaninu
 • Pitka voda dogodine u Zrenjaninu

  Iz zrenjaninskih slavina čista voda poteći će 2015. godine, obećavaju nadležni. Iako to može biti učinjeno već danas, kako navode, zbog sezone godišnjih odmora međunarodna javna nabavka biće objavljena za petnaestak dana. Kažu da je cilj da se što više zainteresovanih kompanija javi.  "Očekujemo od kompanije koje će pojaviti da maksimalno ozbiljno shvate ovu javnu nabavku. Njome je predviđeno da tri miliona evra iznosi garancija za uspešno izveden posao", izjavio je zamenik gradonačelnika Saša Santovac.

  Direktor "Vodovoda" Goran Tajdić istakao je da Zrenjaninci vodu neće plaćati više od Beograđana ili Novosađana. Cena će biti oko 0,5 eura. Primarni izvor najverovatnije će biti bunari na području Mihajlova.

  "Usluga prečišćavanja vode građane će koštati dosadašnju cenu vode koja je 27 dinara po kubnom metru, bez PDV-a plus troškove račišćavanja vode, kako bi ona bila u skladu sa pravilnikom Republike Srbije. Javnom nabavkom je predviđeno da maksimalna cena koju ponuđač može da ponudi bude 0,28 eura", objasnio je Tajdić.

  U Udruženju "Naš grad, naša stvar", koje je u iniciralo proteste na kojima je od gradskih vlasti zahtevano rešavanje ovog dugogodišnjeg problema, napominju, da u narednom periodu neće biti okupljanja u centru grada, ali da će pratiti razvoj situacije. Najverovatnije će organizovati još jedan performans, kada bude objavljena javna nabavka.

  "Zadovoljni smo što se pokreće tender i nadamo se da će to biti rešenje. Međutim, nismo zadovoljni kako se u taj tender krenulo. Ulazimo opet na nesigurno tlo, kada će se desiti nešto, a ne znamo šta. Očekujemo da će struka ipak morati da bude uključena u rešavanje ovog pitanja", kazao je za RTV Zdravko Vujasinović, ispred ovog udruženja.

  Javna nabavka biće otvorena 60 dana, a rok za završetak posla, od momenta potpisivanja ugovora, biće osam meseci, tvrde nadležni. Ističu i da slična postrojenja za preradu vode funkcionišu u delovima Italije, Češke, Nemačke i Slovačke, gde je geomorfološki sastav sličan ovdašnjem. Uz rešavanje problema pijaće vode u Zrenjaninu, u planu je i zamena vodovodnih instalacija, starih i više od pedeset godina.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali