VojvodinaCafe - Porez na imovinu u Novom Sadu veći i do 300 odsto
    • Porez na imovinu u Novom Sadu veći i do 300 odsto

      Iako je krajem prošle godine član Gradskog veća zadužen za finansije, Dejan Mandić tvrdio da se porezi na imovinu u Novom Sadu neće povećati za više od 20%, sada kada građanima stižu prva rešenja, ona pokazuju da je porez veći i za 300%. Nada Maksimović je ranije za stan na Keju žrtava racije porez plaćala 4.500 dinara, a sada joj je stiglo rešenje na 13.000 dinara, a živi u zgradi koja je građena pre 80 godina.



      "Suma je tri puta veća za samo godinu dana. Šta se u međuvremenu dogodilo, da li se povećala tržišna vrednost stanova? Da li je to sada luksuzna lokacija? Nemam kome da se žalim, ali je nečuveno na koji način obračunavaju ovaj namet." Da muka bude veća, na njen četvorosoban stan već 21 godinu traje zabrana prodaje. U Matici srpskoj tvrde da je to njihova imovina, iako je porodica Maksimović nekretninu kupila od opštine.

      I iz drugih delova grada građani upozoravaju da su, posle više meseci kašnjenja dobili uplatnice koje su ih neprijatno iznenadile. Igor Velimirović sa Limana kaže da živi kod Mornarice, na liniji razdvajanja Limana 4 i Telepa. "Porez mi je skoro udvostručen. Do sada sam plaćao 11.000, a sada sam dobio uplatnicu na 19.000 dinara, uz obrazloženje da sam u prvoj, najskupljoj zoni", kaže Velimirović.

      U Gradskoj kući kažu da je do novog obračuna došlo zbog promena u zonskoj podeli gradske teritorije. Po odluci Skupštine grada sada ima više zona. "Sada ima pet zona. Raspon koeficijenata, na osnovu kojih se, uz korišćenje odgovarajuće formule, određuje iznos poreza za svakog vlasnika nekretnina se, u zavisnosti od zone, kreće od jedan do 0,4. Najviši je predviđen za centar gada, a najniži, dva i po puta manji, za naselja na periferiji", navode u Gradskoj kući.

      Dejan Mandić, član Gradskog veća za finansije ovu situaciju objašnjava time da su koeficijenti i zone određeni u zavisnosti od komunalne opremljenosti javnim objektima i saobraćajne povezanosti.

      Šalteri za nejasnoće

      Od dana prijema rešenja, poreski obveznici imaće priliku da rasprave sva sporna pitanja u Gradskoj poreskoj upravi, na Bulevara Mihajla Pupina br. 3, sprat 4, soba 408. To mogu učiniti i u Gradskoj kući na šalterima 6, 7 i 8 na Trgu slobode 1 ili telefonom na broj 4871-751, radnim danom od 8 do 14 časova.
      Komentara Pošaljite komentar

      Kliknite ovde da biste se ulogovali

      2+6 (rezultat upiši slovima)