VojvodinaCafe - Prijavila malverzacije, pa završila u zatvoru
 • Prijavila malverzacije, pa završila u zatvoru

  Ibolja Totović iz sela Bajša, kod Bačke Topole, primer je da se ne isplati prijaviti malverzacije. Njena petogodišnja borba da dokaže da nije umešana u falsifikovanje dokumentacije za dobijanje bankarskih kredita, koje je sama prijavila poslodavcu u jednoj američkoj banci, mogla bi se nazvati donkihotovskom, da ovih dana Osnovno javno tužilaštvo u Subotici nije obustavilo postupak protiv nje.  Kao bankarska službenica, Ibolja je 2009. godine podnela krivičnu prijavu protiv klijenata, lažnih žiranata i lica koja su banci podnela lažiranu dokumentaciju. Umesto da je nagradi za hrabrost i savesnost, naše pravosuđe je proglašava za prvoosumnjičenu za zloupotrebu službenog položaja, lišava je slobode i drži u pritvoru mesec dana, a banka joj na kućnu adresu šalje otkaz.

  - Radila sam kao viši savetnik za klijente, potpisivala ugovore sa njima i pratila otplatu kredita, a kada je zbog kašnjenja rata trebalo pokrenuti administrativnu zabranu, ispostavilo se da žiranti ne rade u firmama koje su naveli - seća se Ibolja početka agonije. - Podnela sam krivične prijave, ali kada sam otišla u policiju da dam izjavu, stavili su mi lisice na ruke, objašnjavajući mi da ću biti pritvorena da ne bih uticala na svedoke, kojih je bilo oko 40 - kaže ona.

  U Osnovnom javnom tužilaštvu objašnjavaju da su odustali od postupka jer je Kasacioni sud doneo odluku da Totovićeva ni po jednom osnovu nije prekoračila ovlašćenja dok je radila u toj banci, te su sledili taj stav. U uslovima nedostojnim čoveka, u ćeliji za dve osobe sa još tri žene, Ibolja je provela 28 dana. Po isteku pritvora, istragom je dokazano da nemaju zbog čega da je terete, a finansijsko veštačenje išlo je u njenu korist.

  - Tužila sam banku zbog nezakonitog otkaza, međutim, postupak je trajao sve do sada, menjale su se sudije, advokat koji me je branio po službenoj dužnosti, branio je još pet ljudi protiv kojih sam podnela prijave - priča dalje Ibolja. Kako je ostala bez posla i nije više mogla da plaća kredit u drugoj banci, zbog duga od 600 evra umalo nije izgubila krov nad glavom. - Zdravlje mi je narušeno, egzistencija moje porodice dovedena u pitanje, sramota koju smo podneli nema cenu. Jednom rečju, uništili su mi život - kaže Totovićeva.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali