VojvodinaCafe - Spor oko predstavljanja Vojvodine u Briselu
    • Spor oko predstavljanja Vojvodine u Briselu

      Ministarstvo spoljnih poslova (MSP) nije dalo dozvolu da u diplomatskom predstavništvu Srbije u Briselu bude organizovano predstavljanje AP Vojvodine, tokom predstojećeg skupa evropskih regiona, izjavio je danas Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski. Promocija Vojvodine će, prema izjavi Bugarskog, ipak biti održana u "jednom novinarskom klubu" u Briselu, prenosi RTV.



      Ministarstvo spoljnih poslova negiralo je izjavu Bugarskog da taj resor nije dozvolio predstavljanje Vojvodine u Misiji RS pri EU u Briselu. Reagujući na obrazloženje MSP, Bugarski je upitao o kakvom riziku je reč.

      "Ove godine nismo dobili dozvolu Ministarstva spoljnih poslova da to predstavljanje organizujemo u okviru našeg predstavništva, pod izgovorom da to ugrožava bezbednost misije", rekao je Bugarski na konferenciji za novinare, ističući da takva vrsta procene predstavljala neprijatno iznenađenje za pokrajinsku administraciju.

      Tim povodom je već zatražen razgovor sa predstavnicima MSP, da se utvrdi zašto je načinjena takva procena, kazao je Bugarski, naglasivši da je ta promocija dobra prilika ne samo za predstavljanje ekonomskih i drugih potencijala Vojvodine, nego i Srbije.

      On je napomenuo da će to tradicionalno predstavljanje pokrajine u Briselu, pod nazivom Veče Vojvodine, biti priređeno u prostorijama jednog novinarskog kluba, umesto u diplomatskom predstavništvu naše zemlje.

      Toj promociji, na kojoj će biti predstavljeni i potencijali opštine Žabalj, prethodiće susreti sa predstavnicima regija Nemačke, Italije, Češke, Slovačke, Hrvatske i drugih zemalja, kako bi potencijalni investitori imali što bolji uvid u mogućnosti za ulaganja u Vojvodini, naveo je Bugarski.

      Vojvodina se, prema novoj statističkoj metodologiji, ubraja u razvijene regione ne samo u Srbiji, napomenuo je on i naglasio da je i to predstavljanje pokrajine u Briselu deo politike prema kojoj će Vojvodina ubuduće imati dominantnu poziciju ne samo u okviru Srbije nego i Zapadnog Balkana.

      Pokrajina je pre dve godine oformila u Briselu Kancelariju pokrajinskog Fonda evropski poslovi, u okviru diplomatskog predstavništva Srbije pri EU i, kako su ranije objasnili pokrajinski zvaničnici, ta kancelarija će moći da nastavi rad i pošto je donet novi Statut Vojvodine, tako da sve aktivnosti budu usklađene sa spoljnom politikom države.

      Bugarski je novinarima predstavio pokrajinski program obuke zaposlenih u vojvođanskim opštinama i gradovima, radi izrade programskih budžeta za lokalne samouprave, jer je zakonska obaveza da od iduće godine uvedu i počnu primenu takvih budžeta.

      Prva radionica tim povodom je održana u Temerinu za predstavnike pet lokalnih samouprava, dok će za preostalih 40 gradova i opština ta obuka biti organizovana u narednih sedam dana.

      MSP negira izjavu Bugarskog

      U saopštenju se navodi da se Fond "Evropski poslovi" AP Vojvodine obratio Ministarstvu spoljnih poslova sa molbom da u sklopu manifestacije "Open days", koja se održava od 6. do 9. oktobra u Briselu, organizuje izložbu slika Milana Konjovića, ali je procenjeno da za to ne postoje bezbednosni uslovi.

      Prema tom predlogu izložba je trebalo da bude postavljena u prostorijama Misije RS pri EU, u sali u prizemlju, u periodu od 7. do 9. oktobra.

      "Imajući u vidu da je reč o umetničkim delima velike vrednosti, jednog od najvećih srpskih umetnika prošloga veka, nadležne službe Ministarstva spoljnih poslova su sačinile procenu bezbednosnog aspekta i mogućih rizika, pri čemu je utvrđeno da prostorije Misije RS pri EU u Briselu ne ispunjavaju bezbednosne uslove za realizaciju navedene izložbe", navodi se u saopštenju.

      Dodaje se da je o toj činjenici Ministarstvo obavestilo Fond.

      "Iz navedenog je jasno da razlog zbog kojeg MSP nije dalo saglasnost za postavljanje izložbe u prostorijama Misije RS pri EU u Briselu nije bila zabrinutost za 'bezbednost Misije', kao što to tvrdi gospodin Bugarski, niti bilo kakvi politički razlozi, već isključivo odgovoran odnos prema skupocenim eksponatima izložbe", objašnjava se u saopštenju.

      Bugarski: O kakvom je riziku reč?

      Reagujući na saopštenje Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, Bugarski je za RTV rekao da navedeno obrazloženje ne može da naiđe na razumevanje bilo koga ko je ikada boravio u zgradi Misije Republike Srbije pri EU u Briselu.

      "Iz ministarstva nije rečeno koje je to vrste rizik, jer je fizička opasnost tamo nemoguća. Svi ostali rizici su jednaki kao i oni po imovinu tog objekta", ocenio je Bugarski.

      Pokrajinski sekretar je izrazio nadu da će se saradnja sa Ministarstvom spoljnih poslova u narednom periodu podići na viši nivo, kako više ne bi dolazilo do ovakvih situacija.
      Komentara Pošaljite komentar

      Kliknite ovde da biste se ulogovali

      8-6 (rezultat upiši slovima)