VojvodinaCafe - U toku berba kukuruza u Sremu
    • U toku berba kukuruza u Sremu

      U Sremu je uveliko u toku berba kukuruza. Poljoprivrednici kažu da su prinosom zadovoljni, ali ne i cenom. Jedan od njih, poljoprivrednik Zoran Vujašković iz Rume kaže da je potreban rod kukuruza od 5.000 kilograma po jutru, da bi po ceni od 12 dinara za kilogram proizvodnja bila pokrivena, a on bio na, kako kaže, „pozitivnoj nuli“.



      Naravno, u proizvodnji je primenio potupne agrotehničke mere i za dosada obranih nekoliko hektara kaže da je zadovoljan prinosom koji se kreće oko 5.000 kg po jutru (nešto više od 8.000 kg po hektaru), ali mu cena ne obezbedjuje gotovo nikakvu zaradu.

      Takođe, on navodi da mu je apsolutno nerazumljivo koja je računica nekih poljoprivrednika iz ovog kraja da za zakup zemljišta daju više od 350 evra po hektaru.

      Uz to, vremenski uslovi baš ne idu na ruku poljoprivrednicima u Sremu, pa se vlaga kukuruza kreće od 16 do čak 21 odsto, ali bez obzira na veliku vlagu i to da vreme ne dozvoljava ovoj kulturi snižavanje vlage, poljoprivrednici su primorani da skidaju ovaj usev što pre kako bi obezbedili i pripremili obradive površine za setvu pšenice.
      Komentara Pošaljite komentar

      Kliknite ovde da biste se ulogovali

      8-6 (rezultat upiši slovima)