VojvodinaCafe - Vojnički pasulj čoveka koji je oborio "stelt"
 • Vojnički pasulj čoveka koji je oborio "stelt"

  Dok jednom rukom nutka goste "čipkanim" krofnama, a drugom meša vojnički pasulj, ovog srpskog Mađara retko ko prepoznaje – a on je jedini čovek koji je oborio stelt avion, tokom NATO bombardovanja Srbije. Dugačka tezga obavijena mirisima paprikaša i pasulja na Danima mađarske kuhinje u selu Skorenovac, u južnom Banatu, prenosi Mondo.  Ispred tezge pozamašan red onih koji bi da probaju "čipkane krofne", mađarski specijalitet koji se retko sreće u našim krajevima. Za tezgom među mladim radnicima, jedan iskusniji. Vešto trčkara između tri kotlića iz kojih se vije para, i dela tezge s krofnama. Ćaska s gostima, meša "čorbuljke", dodaje krofne.

  Na kraju tezge upakovane kore i rezanci. Na njima piše Dani.

  Dani? Zoltan Dani, prvi i jedini čovek koji je oborio nevidljivog, u vreme NATO bombardovanja?

  Da to je on, a niko ga ne prepoznaje.

  Dani je penzionisani pukovnik protiv-vazdušne odbrane Vojske Jugoslavije, koji je komandovao 3. divizionom 250. raketne brigade PVO u vreme NATO bombardovanja.

  Tog 27. marta 1999. godine njegova brigada oborila je američko čudo tehnike, "nevidljivi" stelt avion F 117, u ataru sremskog sela Buđanovci. Posle te "blamaže" vojska SAD ubrzo je povukla ovaj avion iz upotrebe i prestala da ga proizvodi.

  Iako bi u drugoj zemlji bio proglašen za nacionalnog heroja, a njegov izum koji je omogućio obaranje takvog "čuda" usavršen za potrebe Vojske, Dani je posle 1999. godine stavljen u pozadinske jedinice da radi kao običan referent, da bi ga 2004. godine penzionisali.

  Da bi on i njegova porodica opstali, Dani se posvetio privatnom biznisu. U rodnom Skorenovcu napravio je porodičnu proizvodnju, otvorio firmu – pekarsko-poslastičarsku radnju za proizvodnju kora za gibanice i baklave.

  I tako ovaj ratni heroj danas "testi testo" - mesi kore, rezance, melje prezle, a u posebnim prilikama demonstrira i kako se prave čuvene mađarske čipkane krofne, ali i vojnički pasulj.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali