VojvodinaCafe - Lažne diplome u Vojvodini - ničija briga
 • Lažne diplome u Vojvodini - ničija briga

  Pokrajinski funkcioneri i činovnici ne moraju da brinu ako su diplome koje imaju fiktivne. Proveravanje njihovih diploma radi se samo ako su stečene na teritoriji Vojvodine. Ovo je potvrđeno “Blicu” u Pokrajinskom sekretarijatu za nauku i tehnološki razvoj, čija je prosvetna inspekcija zadužena za ispitivanje diploma. Kako je rečeno u ovom Sekretarijatu, jedinu ingerenciju koju imaju jeste da iniciraju provere u slučajevima sumnjivih diploma na visokim školama i fakultetima čije je sediše u pokrajini.  - Za sve ostale sporne diplome, koje su van našeg domena, nadležne su službe u okviru preduzeća - rečeno je u ovom Sekretarijatu.

  Praktično, svako ko želi veću zaradu na osnovu sumnjive diplome, treba samo da se potrudi da ona ne bude iz Vojvodine. Zbog ove rupe u zakonu mnogi slučajevi lažnih diploma godinama ostaju neprocesuirani. Posle slučaja u kojem je otkriveno da je bivši direktor „Elektrovojvodine“ Tihomir Simić prilikom zapošljavanja u tom preduzeću prikazao lažan doktorat havajskog univerziteta, u Sekretarijatu priznaju da nemaju mogućnosti ni da ga provere ni sankcionišu.

  - Poslodavac kod kojeg je Simić bio u radnom odnosu nije podnosio zahtev ovom Sekretarijatu, niti je dostavio diplomu o stečenom naučnom nazivu doktora nauka radi provere verodostojnosti diplome - kažu u Sekretarijatu. Dodaju da Simić nije podneo zahtev za priznavanje svoje diplome.

  Sporno akademsko zvanje Simić je stekao na neakreditovanom havajskom univerzitetu “Western Pacific University”, koji je 2006. zatvoren zbog optužbe da je diplome i doktorate, bez ikakvog studijskog programa, prodavao preko interneta. Simić je četiri godine na osnovu te diplome primao platu doktora nauka.

  Ni slučaj Nade Rakić, sekretara Elektrotehničke škole u Novom Sadu, nikada nije rasvetljen iako je godinama radila na osnovu falsifikovanog uverenja o položenom državnom stručnom ispitu u Banjaluci. S ovim slučajem upoznat je i Vlasta Jančić, tadašnji načelnik Školske uprave za Južnobački okrug. On kaže da ima svu dokumentaciju iz tog perioda, ali da je neko ceo slučaj zataškao.

  - Preduzeli smo sve mere i obavestili prosvetnu inspekciju, ali oni su sve to zataškali - tvrdi Jančić.

  Rakićeva je posle nekoliko godina položila stručni ispit u Vojvodini, što joj je omogućilo da nastavi da obavlja funkciju sekretara škole, na kojoj je i danas.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali