VojvodinaCafe - Zima dolazi, a sve kuće još nisu obnovljene
 • Zima dolazi, a sve kuće još nisu obnovljene

  Nakon majskih poplava, u kojoj je oštećeno oko 16 hiljada kuća, još nije sve vraćeno u pređašnje stanje. Nadležni kažu da je izgradnja počela na 75 odsto lokacija. S obzirom na to, da su temperature niske i da nam zima već kuca na vrata, mnogi meštani koji još čekaju novac od države morali su da pronađu alternativni smeštaj.  Većina meštana Jamene, sela koje je najteže pogođeno poplavama u Vojvodini, uspela je da osposobi svoje kuće kako bi imali krov nad glavom. Obnovu dve kuće finansira Srpska pravoslavna crkva, a dve obnavlja Fond “Stara Pazova za najugroženije”. Ipak, 13 kuća još uvek čeka državu, kaže predsednik mesne zajednice Jamena Miodrag Starčević.

  “Od sledeće nedelje će krenuti rušenje kuća ovih koja su naznačena za rušenje, takvih je 13. Što se tiče izgradnje novih, ovde su četiri u izgradnji“, tvrdi Starčević.

  Direktor Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević kaže da će do zime biti završene sve kuće koje su stradale u majskim poplavama.

  “Mi smo u svakodnevnoj komunikaciji sa donatorima koji te kuće zidaju, radimo na tome da se taj posao ubrza, da je što moguće pre krene gradnja i preostalih kuća koje je neohodno sazidati. Njihovi planovi i rogrami su takvi da zaključujem da bi sve kuće koje treba sazidati trebalo da imamo do zime, kao što smo i kli da će biti slučaj”, objašnjava Blagojević.

  Za obnovu oštećenih kuća obezbeđeno je 30 miliona evra, a ta cifa će rasti i do 40 miliona evra, dodaje Blagojević. Istovremeno, tvrdi da će sve pare namenjene obnovi biti podeljene i da će o načinu raspodele postojati jasan trag. Za ubrzanje isplata iz evropskog Fonda solidarnosti založio se poslanik u Evropskom parlamentu Andor Deli, i predložio da ubuduće novac iz tog fonda bude raspoloživ i za zemlje kandidate, što bi bio jak oslonac i za Srbiju.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali