VojvodinaCafe - Napravljen prvi srpski mobilni telefon na FTN-u
 • Napravljen prvi srpski mobilni telefon na FTN-u

  Prvi srpski mobilni telefon skraćeno je nazvan PST, a njegovi tvorci su Filip Milivojčević i Srđan Stanković, studenti Fakulteta tehničkih nauka. U okviru projektovanja elektronskih sistema, na Katedri za primenjenu elektroniku, dva studenta su, uz pomoć asistenata, planirali da naprave prvi domaći mobilni uređaj i uspeli su u tome.  - Trenutno telefon služi za razmenu poruka i razgovore. Najveći izazov je bilo napraviti softver za primanje i slanje poziva te zvanje - rekao je Milivojčević.

  Njegov kolega Stanković kaže da je mobilni napravljen iz tri dela: dva modula su dobili od fakulteta, a jedan koji ih spaja napravili su sami. Za interakciju sa korisnikom PST koristi TFT ekran, a unos sadržaja obavlja se pomoću tastature.

  Govor se reprodukuje pomoću eksternih slušalica sa mikrofonom. Kada žele da nekog pozovu, na glavnom ekranu se odabere ikonica sa telefonom i unese željeni broj. Isto je i sa slanjem poruka, samo se klikne na simbol SMS.

  - Sledeći korak je da izbacimo tastaturu i napravimo ekran osetljiv na dodir te sve stavimo u jednu masku. Uradićemo dodatne aplikacije unutar samog menija od kalendara, vremena i stanja na bateriji. Krajnji naš cilj je Android sistem - rekao je Stanković.

  Prvi srpski mobilni telefon košta oko 11.000 dinara, ali u cenu nije uračunat kreativni i manuelni rad njegovih tvoraca.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali