VojvodinaCafe - Investitori u Novom Sadu zaboravili na parkove i igrališta
    • Investitori zaboravili na parkove i igrališta

      Građani žale što nema novih parkova, dečjih igrališta, što fasade nisu okrečene, a napuštene zgrade uređene. Smeta im i što su simboli grada Petrovaradinska tvrđava i zgrada Radničkog univerziteta zapušteni. - Da bi grad bio lepši dovoljno je da se za početak poprave i okreče fasade, kao što je svojevremeno urađeno u Zmaj Jovinoj i Dunavskoj ulici - kaže Jovana Marković.



      Oni koji žive na Grbavici kažu da je previše betona i da im nedostaju parkovi.

      - Na Grbavici su zgrade načičkane, a na mestima gde bi mogle da budu zelene površine, postavljeni su parkinzi. Urbanisti su morali da obzebede prostore za parkove - kaže Miloš Draganić.

      Stručnjaci smatraju da je grad naružen nebrigom urbanista. Nažalost, arhitektonska rešenja duž novosadskih bulevara ne mogu da se poprave. Donka Stančić, istoričarka umetnosti, kaže da je to propuštena šansa za sva vremena, a najgori primer je Bulevar Evrope.

      - Taj deo grada je trebalo iskoristiti za izgradnju visokih zgrada koje bi estetski i arhitektonski upotpunile grad. Umesto toga, dobili smo provincijalni izgled - kaže Stančić.

      Ona predlaže da se u budućnosti vrlo pažljivo prave planovi jer u Novom Sadu nije ostalo mnogo mesta za izgradnju. Planiranjem gradnje u naselju Salajka sa mnogo zelenih površina mogao bi se poboljšati utisak.

      - Nema dovoljno drveća, parkova. U pojedinim ulicama nema mesta ni cvet da se zasadi, a kamoli drveće - kaže Donka Stančić.

      Potreban Estetski odbor

      Novi Sad je u 19. veku imao estetski odbor koji je brinuo o izgledu grada.
      - U Vojvode Mišića vidite lepe zgrade između drvoreda. Treba nam takav odbor, ali se bojim da bi njegove članove birali po pratijskoj liniji - kaže Donka Stančić.
      Komentara Pošaljite komentar

      Kliknite ovde da biste se ulogovali

      2+6 (rezultat upiši slovima)