VojvodinaCafe - Srećan ti 267. rođendan Novi Sade
 • Srećan ti 267. rođendan Novi Sade

  Novi Sad slavi 267. rođendan u znak sećanja na prvi februar 1748. godine, kada je od carice Marije Terezije, dobio status slobodnog kraljevskog grada, i pravo na sudsku, zakonodavnu, izvršnu vlast i samostalno ubiranje poreza. Došli su gosti iz 23 prijateljska grada, republičke, pokrajinske i vlade Kosova. Za širenje lepe slike Novog Sada u svetu, tradicionalnu februarsku nagradu ove godine dobio je Dušan Kovačević, direktor Egzita festivala, prenosi RTV.  Zahvaljujući vizionarstvu svojih predaka, Novi Sad je 1748. stekao ono čime se danas ponosi: ime, status, slobodu i mogućnost da se razvija u moderan i napredan grad, rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević na Svečanoj akademiji povodom proslave Dana Grada.

  "Novi Sad nikad ne bi bio to što jeste da nije bogata višenacionalna zajednica u kojoj se svi običaji i tradicije raznih zajednica prepliću i neguju kao dragocenosti. Te vrednosti moramo negovati i čuvati", rekao je Vučević.

  Gradonačelnik je tim povodom direktoru Egzit festivala Dušanu Kovačeviću uručio Februarsku nagradu za afirmaciju imena i renomea grada na svetskom nivou i dodao da je Kovačević to priznanje zaslužio i društvenim aktivizmom kojim je dao značajan doprinos promociji pozitivnih uzora i jačanju kultorološke svesti i društvene odgovornosti građana, a pre svega mladih.

  "Ona je za mene pre svega osećaj odgovornosti da u narednom periodu sa celim timom radim još odlučnije još snažnije da upravo ovaj aspekt nade za mlade ljude koji smatram da je najvažniji...da pokušamo da damo nadu i da privučemo, ne samo da ljudi samo ostanu kod nas, nego da privučemo najveće talente i cele Evrope i sveta", rekao je Dušan Kovačević, direktor Egzit festivala.

  Proslavi Dana grada prisustvovale su i brojne visoke zvanice, među kojima i predstavnici pobratimskih gradova i opština koji su istakli da će nastaviti produbljivanje odnosa sa Novim Sadom.  Govoreći o saradnji sa Novim Sadom izjavio Lazar Rađenović predsednik opštine Budva je izjavio

  "Sigurno jedna od važnih poluga u tome je i prošlogodišnji Sea dance festival koji smo podelili sa Novim Sadom, preuzeli jedno veliko i dobro iskustvo i već prve godine njegovu realizaciju okitile najvećim evropskim priznanjem",.

  Odluka o obeležavanju 1. februara doneta je 1998. godine u znak sećanja na dan kad su najbogatiji žitelji Petrovaradinskog šanca za 80.00 rajnskih forinti otkupili status slobodnog kraljevskog grada, nakon čega je naselje ponelo novo ime na četiri jezika: Ujvidek na mađarskom, Nojzac na nemačkom, Neoplanta na latinskom i Novi Sad na srpskom jeziku.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali