VojvodinaCafe - Jedna kikindska ulica među najlepšim na svetu
 • Jedna kikindska ulica među najlepšim na svetu

  Među 50 najlepših ulica u svetu sa drvoredom i cvećem, koji je objavio sajt za arhitekturu i dizajn www.architecturendesign.net, nalazi se i kikindska Ulica generala Drapšina. Ulica generala Drapšina nalazi se na 22. Mestu, a njenu lepotu prikazuje fotografija Nebojše Tatomirova. Kikinđane je obradovala ova vest, jer je i oni smatraju najlepšom zbog starog drvoreda pa mnogi ovu ulicu zovu zeleni tunel. Drvored leti stvara prijatnu hladovinu, čak i kada su velike vrućine.  Na sajtu su objavljene fotografije ulica iz Grčke, Italije, Španije, SAD, Nemačke, Brazila, Rumunije, a gradovi koji se njima mogu pohvaliti su Stokholm, Bon, Vašington, Valensija, a iz bivše Jugoslavije samo Kikinda i Podgorica. Sve ulice, takođe, imaju tunele od zelenila i cveća.

  - Drvoredi su odbrana od vrućina i svih vrsta urbanih problema. Podstiču šetnju i vožnju biciklima – pored ostalog piše na pomenutom sajtu koji ima više od 12 miliona pregleda nedeljno.

  Drvored u Ulici generala Drapšina posađen je posle Drugog svetskog rata i ima oko 389 stabala, najviše američkog koprivića, oko 300. Ostalo su lipe, američki srebrno lisni javor i poneki dud.

  Student informatike Nebojša Tatomirov (22) napravio je fotografiju, a neko drugi ju je poslao na sajt www.architecturendesign.net.

  - Ne znam kako je moja fotografija dospela na sajt. Poslao je neko meni nepoznat, kome se fotografija verovatno dopala koliko i ulica. Drugar mi je javio da je odabrana. Nastala je na brzinu i slučajno. Prolazio sam ulicom i zastao da napravim i snimak - kaže Tatomirov, koji je fotografijom bavi iz hobija, ali namerava da to postane i profesionalnije.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali