VojvodinaCafe - Most do Ribarca u Novom Sadu
 • Most do Ribarca u Novom Sadu

  Novi Sad će ove godine početi gradnju pešačko-biciklističkog mosta koji će povezati Sunčani kej i Ribarsko ostrvo.U Zavodu za izgradnju grada je potvrđeno da će u narednom periodu biti raspisana javna nabavka za izgradnju pešačko-biciklističkog mosta, nakon čega će se znati svi detalji ove investicije. Dok se ne završi ovaj postupak neće biti poznata vrednost investicije. S druge strane, u budžetu grada je navedeno da je za granju ovog mosta planirano oko 115 miliona, prenosi 021.  Most će se graditi četiri godine nakon arhitektonskog konkursa.

  Prema pobedničkom radu novi most koji će povezati Kej i Ribarac, biće izgrađen na sedam stubova na šipovima i konzolama.

  Arhitektonsko rešenje predviđa da konstrukcija mosta bude u kombinaciji čelika i limova sa mogućnošću postavljanja solarnih panela duž ograde koji bi se koristili za zagrevanje hodne podloge zimi, kako ne bi dolazilo do smrzavanja.

  - Most će biti širok od 5,5 do 7,5 metara na vidikovcu, središnjem delu i najvišoj tački prelaza, a dugačak 270 metara i minimalne visine od 9 metara što je propisano Dunavskom konvencijom o plovnom putu.

  Ispod mesta će nesmetano prolaziti brodovi koji ulaze u brodogradilište, a takođe i brodovi Rečne flotile Vojske Srbije. Konstrukcija će biti u mogućnosti da izdrži prelazak manjih motornih vozila, ali samo u iznimnim situacijama, jer je to prvenstveno pešačko-biciklistički most.

  Očekuje se da će most svojim atraktivnim izgledom postati jedno od obeležja Novog Sada i samim tim doprineti povećanju turističkih potencijala grada, a njegovom izgradnjom podstaći će se i razvoj popularnog Ribarca.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali